Rwandas president anklagar Frankrike
RWANDA, Kigali: Den fransk ambassadören i Rwanda Dominique Decherf anländer till Kigali flygplats för att lämna landet den 25 november 2006. De franska diplomaterna packade hastigt sina tillhörigheter och förberedde sig att lämna landet efter att regeringen klippt av de diplomatiska förbindelserna med Frankrike i ett större bråk om händelserna år 1994 som antände folkmordet. Inför en deportationsorder som ger dem tid till måndag att lämna landet, fick personalen med familjer på den franska ambassaden i Kigali samt anställd från alla andra franska institutioner order att stänga och förbereda sig för avfärd. AFP PHOTO / JOSE CEND


Rwandas president Paul Kagame anklagar Frankrike för att ha spelat en roll i mordet på Rwandas dåvarande president 1994. Utspelet är ett svar på att en fransk domare anklagat Kagame för inblandning i mordet.

Rwandas president Paul Kagame anklagar Frankrike för att ha spelat en roll i mordet på Rwandas dåvarande president 1994. Han skyller också Frankrike för att skydda personer som planlade det efterföljande folkmordet.

Kagames anklagelser i en intervju för nyhetsbyrån Reuters på lördagen är ett svar på att en fransk domare tidigare i veckan pekade ut Kagame själv som ansvarig för mordet på dåvarande presidenten Juvenal Habyarimana.

Ordkriget ledde till att Rwanda i fredags bröt de diplomatiska förbindelserna med Frankrike och beordrade den franske ambassadören att lämna landet inom ett dygn. På lördagskvällen reste ambassadören Dominique Decherf hem, medan övriga franska diplomater packade och förberedde en stängning av den franska ambassaden i Kigali.

De senaste turerna har blåst liv i Rwandas jäsande missnöje med sin forne allierade Frankrike, som Kigali anklagar för att ha beväpnat, utbildat och beordrat dem som utförde massakrer på 800 000 människor.

Den franske domaren Jean-Louis Bruguière begärde i torsdags att nio medarbetare till den rwandiske presidenten ska gripas. Han har även anklagat Kagame själv för inblandning i mordet på sin företrädare, men som statsöverhuvud åtnjuter Kagame immunitet mot åtal i Frankrike.

Domaren anklagar det tutsidominerade rwandiska regeringspartiet – på den tiden en gerilla som bekämpade huturegimen – för att ha skjutit ned det flygplan som den dåvarande hutupresidenten reste med 1994. Nedskjutningen av flygplanet utlöste hutuextremisters länge förberedda folkmord på tutsier.

Paul Kagame säger i intervju att den FN-domstol som ska skipa rättvisa efter folkmordet har information som pekar på att hutuextremister inom den franskstödda regeringsarmén låg bakom nedskjutningen.

– Fransmännen vet vilka som sköt ner planet. Det måste vara de som är ansvariga, sade Kagame.

Han anklagade också Frankrike för att ha tagit emot och skyddat personer som låg bakom folkmordet. En av dem som drivit på Bruguières utredning är Agathe Habyarimana, änka efter den mördade presidenten. Kigali anklagar henne för att ha grundat Akazu, ett litet men mäktigt nätverk av hutufamiljer som planerade att utrota tutsierna. Den nuvarande tutsiledda regeringen i Rwanda har länge velat få henne utlämnad från Frankrike för att ställas inför rätta för folkmord.