loadingForskarna tror att det är vitlökens antibakteriella egenskaper som är orsaken till att den kan förhindra för tidig förlossning. (Foto: AFP/Remy Gabalda)
Forskarna tror att det är vitlökens antibakteriella egenskaper som är orsaken till att den kan förhindra för tidig förlossning. (Foto: AFP/Remy Gabalda)
Hälsa & Livsstil

Russin och vitlök kan hindra för tidig förlossning

Susanne Larsson - Epoch Times

Vitlöken har sedan forna tider använts för sina positiva hälsoeffekter. Och att russin är nyttigt vet vi redan. Forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg gjort en intressant upptäckt – gravida kvinnor som äter mat med vitlök och torkad frukt löper mindre risk att föda för tidigt.

Att föda för tidigt, förtidsbörd, orsakas i många fall av infektioner. Både vitlök och torkad frukt innehåller antibakteriella ämnen och det är de ämnen som ger den skyddande effekten mot för tidig förlossning, tror forskarna bakom studien.

I studien deltog närmare 20 000 gravida kvinnor varav 5 procent födde för tidigt.

De kvinnor som åt mer vitlök än vad man normalt gör, i synnerhet vid graviditetens början, hade 30 procents mindre risk att föda för tidigt.

Även intag av torkad frukt, särskilt russin, visade sig vara bra mot för tidig förlossning. De kvinnor som åt torkad frukt minskade risken att föda för tidigt med 40 procent.

Trots de positiva resultaten vill forskarna bakom studien ändå avvakta med att komma med kostråd till de gravida.

”Vitlökens effekt är särskilt intressant, men än så länge tycker jag att det är för tidigt att ändra kostråden till gravida. Det krävs fler studier”, säger Bo Jacobsson, professor vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingForskarna tror att det är vitlökens antibakteriella egenskaper som är orsaken till att den kan förhindra för tidig förlossning. (Foto: AFP/Remy Gabalda)
Forskarna tror att det är vitlökens antibakteriella egenskaper som är orsaken till att den kan förhindra för tidig förlossning. (Foto: AFP/Remy Gabalda)
Hälsa & Livsstil

Russin och vitlök kan hindra för tidig förlossning

Susanne Larsson - Epoch Times

Vitlöken har sedan forna tider använts för sina positiva hälsoeffekter. Och att russin är nyttigt vet vi redan. Forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg gjort en intressant upptäckt – gravida kvinnor som äter mat med vitlök och torkad frukt löper mindre risk att föda för tidigt.

Att föda för tidigt, förtidsbörd, orsakas i många fall av infektioner. Både vitlök och torkad frukt innehåller antibakteriella ämnen och det är de ämnen som ger den skyddande effekten mot för tidig förlossning, tror forskarna bakom studien.

I studien deltog närmare 20 000 gravida kvinnor varav 5 procent födde för tidigt.

De kvinnor som åt mer vitlök än vad man normalt gör, i synnerhet vid graviditetens början, hade 30 procents mindre risk att föda för tidigt.

Även intag av torkad frukt, särskilt russin, visade sig vara bra mot för tidig förlossning. De kvinnor som åt torkad frukt minskade risken att föda för tidigt med 40 procent.

Trots de positiva resultaten vill forskarna bakom studien ändå avvakta med att komma med kostråd till de gravida.

”Vitlökens effekt är särskilt intressant, men än så länge tycker jag att det är för tidigt att ändra kostråden till gravida. Det krävs fler studier”, säger Bo Jacobsson, professor vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024