Russin och vitlök kan hindra för tidig förlossning
Forskarna tror att det är vitlökens antibakteriella egenskaper som är orsaken till att den kan förhindra för tidig förlossning. (Foto: AFP/Remy Gabalda)


Vitlöken har sedan forna tider använts för sina positiva hälsoeffekter. Och att russin är nyttigt vet vi redan. Forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg gjort en intressant upptäckt – gravida kvinnor som äter mat med vitlök och torkad frukt löper mindre risk att föda för tidigt.

Att föda för tidigt, förtidsbörd, orsakas i många fall av infektioner. Både vitlök och torkad frukt innehåller antibakteriella ämnen och det är de ämnen som ger den skyddande effekten mot för tidig förlossning, tror forskarna bakom studien.

I studien deltog närmare 20 000 gravida kvinnor varav 5 procent födde för tidigt.

De kvinnor som åt mer vitlök än vad man normalt gör, i synnerhet vid graviditetens början, hade 30 procents mindre risk att föda för tidigt.

Även intag av torkad frukt, särskilt russin, visade sig vara bra mot för tidig förlossning. De kvinnor som åt torkad frukt minskade risken att föda för tidigt med 40 procent.

Trots de positiva resultaten vill forskarna bakom studien ändå avvakta med att komma med kostråd till de gravida.

”Vitlökens effekt är särskilt intressant, men än så länge tycker jag att det är för tidigt att ändra kostråden till gravida. Det krävs fler studier”, säger Bo Jacobsson, professor vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.