Rund o go åttaåring med doft av kanel
I pittoreska Haga i Göteborg kan man fortfarande vara tacksam över legendariska kaféföreståndarinnan Birgitta Alwelins omsorg om fattiga universitetsstudenter. Hon ville erbjuda en "stor billig fika" och för en cirka 25 år sedan kostade de tio kronor styck. Nu förtiden är bullen som mäter 22-25cm i diameter betydligt dyrare men lika stor och fortfarande lunchas det kanelbulle här. Praon Nora förvaltar traditionen på Göteborgs äldsta, Café Husaren (Foto: EpochTimes/Sofia Partanen)


I dag är det bullens dag och inte vilken bulle som helst utan just kanelbullens dag.

Kanelbullar har bakats och älskats av svenskarna i generationer och det finns få som tackar nej till en nygräddad kanelbulle.

Hembakningsrådet som ville värna om bakkonsten i hemmen uppstod under 1950-talet och vid dess 40- åriga jubileum instiftades kanelbullens dag.

Kanelbullens dag har blivit riktigt känd och uppskattad bland folket. Enligt ett marknadsundersökningsföretag känner över 50 procent av befolkningen till dagen och på många ställen delas det i dag ut kanelbullar.

Bullarna har haft ungefär samma utseende sedan 1920-talet men redan så tidigt som på 1500-talet förekom kanel i bakverk. Kanelen ger inte bara god doft och smak utan har också bland annat antiseptiska och matsmältningsbefrämjande egenskaper.

Många utlandssvenskar uppskattar denna dag speciellt eftersom kanelbullen är en typisk svensk företeelse och kanske främst för att den väcker upp barndomsminnen som associerar till mammas hembakta i det för alltid varma och trygga hemmets vrå. Nåja i alla fall i minnenas värld.

Kaeth Gardestedt, projektansvarig för Hembakningsrådet och mamma till kanelbulledagen har sagt att  ”Kanelbullen är de goda tankarnas bakverk!”

Ska du sälja din bostad? Ja, då finns det dubbel anledning att baka bullar idag eftersom det visat sig att priserna stiger rejält då hugade spekulanter betalar mer när positiva känslor väcks av bulldoften.

Skulle du varken ha tid att baka bullar själv eller vilja göra dig av med hemmet kan du ändå slå två flugor i en smäll genom att fira denna högtidsdag på kafé. Där kan du avnjuta din kanelbulle med ekologiskt kaffe och samtidigt göra en miljöinsats under pågående miljövecka.