Rumänska sjömän tillfångatagna av somaliska pirater


Efter månader av osäkerhet har namnen på de flesta besättningsmännen tillkännagetts på det italienska fartyget Buccaneer, som tillfångatagits av somaliska pirater. 

Den italienska internettidningen Liberoreporter.it lämnade på måndagen den 6 juli ut namnen på fyra eller fem rumänska sjömän som tagits som gisslan tillsammans med 10 italienare och en kroat av somaliska pirater i Adenviken den 11 april. 

Enligt källan var alla fyra romanska besättningsmännen från staden Constanta i Rumänien, Nicusor M. (maskinchef), Adrian G. (däcksbefäl), George D. (mekaniker), Marius A. (pilot). Den femte var bosatt i Bukarest. Alla är mellan 28 och 35 år.

Det finns över 40 000 Rumänska sjömän ombord på fartyg över hela världen. Detta beror på Rumäniens maritima traditioner som tidigare stått för en tredjedel av världens handelsflotta. Med den ekonomiska krisen som bakgrund och det faktum att Rumänien bara har fem handelsfartyg kvar, är det många rumänska besättningsmän som tar hyra på utländska fartyg som passerar Adenviken och Afrikas horn, där somaliska pirater opererat i flera år.

-Efter Filippinernas över 100 sjömän i händerna på piraterna och Ukrainas 20 tillfångatagna i Adenviken, kommer Rumänien på tredje plats av de länder som drabbats hårdast av pirater med 16 sjömän tagna som gisslan, rapporterar Liberoreporter.it.

Den italienska sajten har de senaste veckorna ofta publicerat artiklar om Buccaneer med berättelser om det drama som de 16 kidnappades familjer går igenom, eftersom det italienska utrikesministeriet valt att ta itu med problemet i det tysta. 

Italiensk press har nyligen publicerat flera artiklar om besättningen på Buccaneer, bland annat telefonsamtal med de somaliska kidnapparna som kräver att förhandlingarna ska ske direkt med de italienska myndigheterna, utan mellanhänder.

I en artikel som publicerades nyligen i dagstidningen La Stampa, påstod pappan till en av de kidnappade italienska sjömännen att alla fem rumänska sjömän hade av sina kidnappare förts i land till fiskebyar, medan fartyget fortfarande låg för ankar utanför byn Lasqorey, 110 kilometer väster om hamnen i Bossaso, som är ekonomisk huvudstad i den somaliska regionen Puntland.

Fartygets kapten Mario Iarloi sade den 10 juni att sex av besättningsmännen hade förts i land. Pasquale Vollaro, far till en av de italienska sjömännen, sade att endast 10 italienska sjömän fortfarande är ombord och att de behandlas mycket illa av sina kidnappare.

-Piraterna har tagit i land rumänerna och behållit de 10 italienarna ombord, som de behandlar som djur. Min son berättade att de bara får lite ris varje dag och har inget dricksvatten, de måste koka vattnet de får eftersom det är smutsigt. Han är rädd att de kommer att dödas. Han är terroriserad, berättar Vollaro.  

I början av juni kontaktade fartygets kapten nyhetsredaktionen hos Corriere della Sera och berättade för reportrar att besättningen har ett mycket begränsat förråd av mat, dricksvatten och medicin och människor tvingas leva utan luftkonditionering i temperaturer som ofta steg till ca 40 grader celcius. 

-Vi är utmattade. Snälla, rädda oss från denna prövning annars ber vi piraterna att döda oss, sa fartygets kapten på telefon.

Den italienska utrikesministern har upprepade gånger förklarat att förhandlingar om frigivning av besättningen sker via politiska kanaler med Somalia, inte direkt med pirater. Dessutom är möjligheten att tillgripa militära åtgärder för att få besättningen släppt eller att betala en lösensumma uteslutna, konstaterade han.

Han har bett den italienska och rumänska pressen att vara diskretare i detta fall för att inte äventyra besättningens liv genom att sprida information om dem.

Bucccaneer är det första italienflaggade fartyget som beslagtagits av somaliska pirater och under de första dagarna av kapningen i april spekulerade pressen om att Rom skulle ordna ett snabbt frisläppande av besättningen genom sitt inflytande i den tidigare italienska kolonin. Dessa synpunkter fick näring av optimismen som en del ledande italienska tjänstemän visade, såsom premiärminister Silvio Berlusconi, ordförande i deputerarkammaren Gianfranco Fini, och diplomatichefen Franco Frattini. 

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/19297/