Rumänsk operasångare: “Mitt hjärta öppnades när ridån gick upp”
Jag känner mig mycket imponerad av alla sångare. (Epoch Times)


När ridån gick upp under Divine Performing Arts (DPA) 2009 premiär på Madison’s Overture Center for the Arts den 12 februari, kände den rumänske operasångaren Marius Farcas, att hans hjärta också öppnades upp. 

– Mitt hjärta öppnades när ridån gick upp, och jag tror att det var så för hela publiken. Det lyfte även mitt hjärtas ridå under en väldigt lång stund, på ett mycket fint sätt, sade han. 

Marius sade att hela showen hade varit “fantastisk”.

Genom att ha växt upp i ett kommunistiskt land kände han igen de samtida scenerna i showen. En dans, ”Himlen väntar på oss trots förföljelse”, målar upp en smärtsam verklighet för miljontals kineser i dagens Kina, och handlar om en familj vars far förföljs för utövandet av Falun Gong, en traditionell andlig utövningsmetod. 

– Jag flydde från ett kommunistland. Jag vill inte ha något med det att göra – aldrig mer i livet! 

Showen väckte upp många gamla minnen inom honom, sade han, också smärtsamma minnen från det förflutna. 

– Jag känner mycket
känslor, eftersom jag är väldigt känslig. Jag försöker vara stark och inte gråta. Jag försöker att inte göra det, men trots allt grät nog min kropp ändå. 

– Många delar väckte upp minnen från mitt hem. Under showen var det mycket drama, vilket kanske är orsaken till att jag känner att min kropp gråter. 

Som professionell operasångare och berömd i Rumänien, hade Marius mycket i bagaget för att kunna uppskatta de kinesiska uppträdandena. DPA har varit ”fantastiskt” sade han, framför allt hur operasångarna kompletterade showen. 

– Jag är oerhört imponerad av varje sångare. Jag studerade bel canto och jag var oerhört förbluffad över dessa sångare. Jag kände mig lycklig att få lyssna på dem under kvällen, både sopranerna och tenorerna. Det finns mycket dramatik i deras röster. Tenoren upprätthöll med sin röst precis som bel canto under sista delen av låten. 

Marius sade att showens produktion väckte upp hans nyfikenhet och kände sig förtjust över att upptäcka den kinesiska dansen. 

– Det… förbluffade mig, med varje legend. Dansens teknik, koreografin var utsökt… Jag är oerhört imponerad av alla uppträdanden eftersom det måste ligga mycket hårt arbete bakom detta. 

Skämtande säger han att han var glad över att lära sig kinesisk kultur bortom det jordiska. 

– Jag är glad över att ha lärt känna de (kineserna) bättre än från någon restaurang!

Marius tillade med ett allvar i tonen att han varit tacksam över att få se showen och var besviken över att DPA endast visades under en kväll på Madison. 

– Jag tyckte om [det], tyckte verkligen om [det]. Tyvärr är det inte någon mer show på Madison. 

New York-baserade Divine Performing Arts består av tre dansgrupper. Kommande uppträdanden äger rum i Washington D.C., Japan och Taiwan. 

Epoch Times är stolt över att sponsra Divine Performing Arts världsturné 2009. För mer information, gå in på www.divineshows.se


Översatt från:http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/11943/