Rumänien vann sitt tredje Pomme d´Or Awards
Pelican Colony ligger i närheten av byn Partizani i Donaudeltat. Donaudeltats biosfärområde var ett av de områden som fick årets Pomme d `Or pris. (Foto: Adrian Silisteanu/AFP/Getty Images)


Rumänien är det första landet i historien att vinna tre Pomme d’Or Awards i turism samma år. Att vinna en Pomme d’Or, eller Golden Apple, är turistvärldens motsvarighet till att vinna en Oscar för bästa foto.

Varje år presenterar det internationella förbundet för journalister och reseskildrare, (FIJET) priset Pomme d’Or Awards  eller Golden Apple som det också kallas, för att belöna insatser som höjer nivån på turismen. Priset har fått ett stort erkännande genom åren och har alltid en lista med kandidater som tävlar om det.

Sedan FIJET priset grundades 1970 har det delats ut till 41 pristagare. Första gången Rumänien mottog priset var 1975 när det delades ut till Moldovitaklostret i Bukovinalänet

I år delades Pomme d’Or priset till representanterna för ”Marginimea Sibiu” regionen för ekoturism, Donaudeltats biosfärområde och flygbolaget Blue Air. Detta är första gången priset gavs till tre olika turistorter eller enheter i samma land.

FIJET, grundades i Paris 1954 av nationella förbund i Frankrike och Belgien, och är det äldsta förbundet för professionella reseskildrare och journalister i världen. Med ett medlemsantal som för närvarande uppgår till 600 medlemmar i fler än 35 länder på 5 kontinenter, är det också en av världens största professionella organisationer för resejournalister.

Ceremonin hölls i ”Marginimea Sibiu”, som Forbes Shops kallade” världens mest romantiska region för ekoturism ”.

Med fyra av totalt 41 utmärkelser rankas nu Rumänien som nummer ett, och är tillsammans med Belgien och Spanien bland de mest hedrade destinationerna.

Priset i form av ett äpple, är handgjort av en amerikansk konstnär. Basen gjord i marmor skärs ut ur ett stort marmorblock i Mexiko och är sedan utsnidat och monterat i Los Angeles.

Guldet är dock inte på utsidan. Inuti ett kristalläpple flyter 23 karats guld i ett speciellt bad för att förhindra guldet att mattas av eller förändra färg.

Översatt från http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/22217/