Rumänien i fokus på Bokmässan 2013
Dan Shafran, direktör för Rumänska kulturinstitutet, berättade om de rumänska författarna som bjudits in på höstens Bokmässa 2013.


Rumänsk litteratur erövrar Bokmässan i höst under parollen Rumänien har ordet! Men även det lustfyllda i läsandet kommer ett lyftas fram extra mycket i år på olika seminarier, meddelades på Bokmässans presskonferens i Göteborg på tisdagen.

Rumänien kommer att finnas på seminarieprogrammet, i landets monter och på olika scener.

– När allt är slut hoppas jag att svenska publiken kommer att inse att Rumänien är ett levande och spännande land med en blomstrande litteratur, sade Dan Shafran, direktör för Rumänska kulturinstitutet.

Till Bokmässan har man valt rumänska författare som redan har publicerats på svenska eller kommer att publiceras i höst. De två främsta författarna är Mircea Cărtărescu och Norman Manea, som båda även har nämnts i samband med Nobelpriset i litteratur.

Flera av de rumänska författarna är födda i Rumänien men bosatta i andra länder. Marius Chivu är den rumänske författaren som vunnit Villa Martinson-stipendiet från Göteborgs universitet och Partille kommun, som ger författaren möjlighet att bo och skriva vid Jonsereds herrgård under ett år.

Dan Shafran sade också att flera utställningar kommer att visas, bland annat en som handlar om Rumäniens kommunistiska fängelser.

Bokmässan har i år tagit fasta på vikten av barnens läskunnighet och vill medverka till att stärka barnens läsförståelse och läsförmåga under vinjetten Plats för barn! som är Läsrörelsens stora satsning i samarbete med Bokmässan.

Åtta seminarier arrangeras med experter, forskare, lärare och andra med kunskap och erfarenhet av läsande, lärande, lek, ett tema om barns läsande.

Genom seminarierna om att stärka barns läsande lever Bokmässan också upp till Litteraturutredningens uppmaning om ett läslyft för Sverige, menar Gunilla Sandin, Bokmässans programchef.

– Lärarna kommer inte att gå lottlösa från Bokmässan. Seminarier ska handla om lusten och fantasin, att det är roligt att läsa, sade Gunilla Sandin.


Maria Källsson, ansvarig för Bokmässan 2013 talade på presskonferensen på Palace i Göteborg den 28 maj 2013. (Foton: Barbro Plogander/Epoch Times)

Maria Källsson, ansvarig för Bokmässan 2013 talade på presskonferensen på Palace i Göteborg den 28 maj 2013. (Foton: Barbro Plogander/Epoch Times)

– Målet är också att få barnens språk, läsning och läsförståelse till den politiska agendan inför valet 2014, med starten av Bokmässan, sade Marie Källsson, ansvarig för Bokmässan på presskonferensen.

För första gången kommer man ha närläsning för barn under tre år. Många författare har också bjudits att komma till Plats för barns stora monter i A-hallen och berätta om sin första läsupplevelse. Bland de medverkande finns uppfinnaren Håkan Lans, professor Mats Myrberg och Sara Lundberg, konstnär och barnboksförfattare.

Även andra internationella författare kommer att besöka Bokmässan från andra länder som Bangladesh, Estland, USA, Tyskland, Argentina, Colombia, Frankrike, Filippinerna, etc.

Från Bangladesh kommer de fem mest framstående bengalispråkiga författarna. De medverkar i två seminarier, bland annat i samtal om bengalisk poesi.

Årets ALMA-pristagare, argentinska Isol, är en bilderbokskonstnär och författare som skapar bilderböcker i barnets ögonhöjd.

David Safier, en av Tysklands bästsäljande författare har skrivit den humoristiska romanen Dålig karma som handlar om en kvinnas öde att återfödas till en myra, för att hon har gjort dåliga saker i sitt liv, och hennes kamp att klättra tillbaka uppför reinkarnationens trappa. Romanen har sålt i 1,5 miljoner exemplar. Med intäkterna från romanen byggde han upp stiftelsen Gutes Karma Stiftung som genomför skolprojekt runt om i världen.

Den syrianske författaren och journalisten Samar Yazbek är feminist och en av de största rösterna för mänskliga rättigheter i Syrien. Hon var tvungen att fly sitt hemland undan från inbördeskriget, och lever i idag exil i Paris. Hon kommer att berätta om sin bok En mörk strimma av ljus, som handlar om den fruktansvärda situationen i hemlandet.

Den jordanska barnrättskämpen Hanaa al-Ramlis passion för böcker fick henne att via sociala medier sprida idén om att starta bibliotek i flyktingläger runt om i Mellanöstern. Hon samlade in böcker via privata donationer och 2009 var ett palestinskt flyktingläger det första att få ett eget bibliotek. Sedan dess har Hanaa al-Ramli startat 23 bibliotek med 3000 böcker på andra flyktingläger.

Från USA har man lyckats bjuda in Michael Kaiser, president för John F. Kennedy Center for Performing Arts i Washington DC. Han är expert på att fixa privata pengar till finkulturen, men han är också kontroversiell. Hans tankar att använda privata pengar till kulturen går inte hem överallt i Europa. Men han har gjort Kennedy Center till en nationalarena för de fina konsterna och lyckades rädda The Royal Opera House i London genom att samla in 100 miljoner dollar.

Den amerikanske författaren och Pulitzerpristagaren Richard Ford kommer att berätta om sin senaste roman Kanada, som utforskar människans mest gåtfulla drivkrafter. Trots att han led av dyslexi bestämde han sig för att studera litteratur. Richard Ford såg inte det som ett handikapp: ”Att tvingas läsa långsamt har gjort min relation till språket djupare”.

Sofi Oksanen kommer också att besöka Bokmässan. Hon slog hon igenom 2010 med romanen Utrensning som getts ut i över tjugo länder. Romanen har belönats med Nordiska rådets litteraturpris. 2013 fick Oksanen Svenska Akademiens nordiska pris. Oksanen, uppvuxen i Jyväskylä i Finland med en estnisk mor och en finsk far, är nu aktuell på svenska med När duvorna försvann, en berättelse som skildrar tre personers liv under ockupation, motstånd och förräderi i Estland runt andra världskriget.

Orlando Figes, en brittisk historieprofessor ger en unik inblick i lägerlivet i det sovjetiska Gulag. Som grund för boken läste han igenom ett unikt material med 1500 brev mellan två förälskade där mannen var fånge i Gulag.

De svenska i Etiopien fängslade journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye, kommer att berätta om sin bok 438 dagar och om litteraturen som hjälpte dem att överleva ett hårt fängelsliv.

För alla som gillar ljud- och e-böcker och tekniska tjänster kan det Digitala torget som anordnas för första gången vara något intressant.

– Med de utmaningar som branschen står inför i form av nya format, ny teknik och med krav på nya affärslösningar står mycket på spel. På Digitala torget ger vi dessa frågeställningar en hemvist även på Bokmässan, sade Marie Källsson i pressmeddelandet på tisdagen.

Bokmässan i Göteborg äger rum 26 – 29 september och arrangeras för det 29:e året. Det är Europas näst största, efter Frankfurt. Det unika med Bokmässan i Göteborg är seminarierna. De övriga stora bokmässorna i Europa saknar det upplägget.

– Vi byggde bokmässan kring seminarierna från första början och utställningen lades till och det skiljer Bokmässan i Göteborg avsevärt från andra bokmässor i Europa, berättade den tidigare vd:n Bertil Falck efter presskonferensen.