Rumänien gör upp med kommunisteran
Baserat på en rapport om kommunismens gärningar i Rumäniens väntas landets president Traian Basescu i ett tal till parlamentet ta upp frågan om att förklara den forna kommunistregimen illegitim och kriminell. (Foto: Christophe Verhaegen/AFP)


Rumäniens president Traian Basescu väntas på måndag ta upp frågan om att fördöma kommunismen som kriminell och illegitim i ett tal till det rumänska parlamentet, rapporterar den rumänska tidningen Evenumentul Zilei i sin nätupplaga.

President Basescu gör det baserat på en ny rapport över de brott som begicks under åren 1945-1989 då landet var under kommunistiskt styre.

Arbetet med rapporten leddes av Sorin Iliesiu, initiativtagare till en vädjan om internationell fördömelse av kommunismen, som hittills undertecknats av drygt 500 intellektuella, ickestatliga organisationer och fackföreningar.

I 21 punkter anger rapporten brott begångna av det rumänska kommunistpartiet, i syfte att utgöra ett sakligt underlag till en fördömelse av kommunismens brott, på samma sätt som nazisternas förintelse fördömts. ”Ett extremt stort antal människor har utrotats i båda dessa fall av folkmord” skriver Iliesiu i rapportens inledning.

Rapporten baseras huvudsakligen på material som sedan 1994 samlats in av Civic Academy Foundation’s International Centre for the Study of Communism. Bland annat nämns upphävandet av demokratin, det religiösa förtrycket, utrotandet av antikommunistiska motståndsgrupper och politiska fångar, säkerhetstjänsten Securitates brott, förtryck av och mord på bönder som motsatte sig kollektiviseringen, etniskt och kulturellt förtryck, orsakande av svält bland allmänheten genom livsmedelsransonering, misslyckad hälsovård, användandet av rädsla och fattigdom för att behålla makten och inte minst massakern på civila under den antikommunistiska revolutionen i december 1989.

President Basescus tal väntas väcka reaktioner från olika grupperingar i det rumänska parlamentet, uppger källor i Rumänien.

Läs mer om Rumäniens uppgörelse med kommunismen i Epoch Times de kommande dagarna.