Rumänien bygger bro av böcker på bokmässan
Bokmässan är som en magnet, publiken strömmar till lyssnar, läser och lär sig något nytt. Bild från förra årets upplaga. (Foto: Niklas Maupoix)


Bokmässan i Göteborg har i år som tema Rumänien. Dan Shafran direktör för Rumänska kulturinstitutet i Stockholm är övertygad om att Rumänien kommer att erövra Bokmässan i Göteborg.

”Och när allt är slut hoppas jag att den svenska publiken kommer att inse att Rumänien är ett levande och spännande land med en blomstrande litteratur, sade Shafran enligt Bok & Bibliotek.

Den rumänske filosofen och essäisten Andrei Pleşu sade vid landets inträde i EU år 2007 att Rumänien alltid upplevt sig som en del av Europa och att Europa finns i rumänernas blod och ande liksom i deras bibliotek och böcker.

Den känslan av gemenskap delades inte av andra europeiska länder ansåg Andrei Pleşu, kanske för att kommunismen under tvång isolerade Rumänien från Västeuropa i ett halvt sekel. Avståndet mellan Europa och Rumänien skulle, föreslog han, övervinnas med ”en bro av böcker”.

”En uppmaning som gäller än idag och som är ett av de bästa sätten för oss människor att lära känna varandra på djupet”, skrev Shafran inför Bokmässan.

Innan kommunismen föll i Rumänien kunde författare inte uttrycka sig som de ville, därför ansåg somliga sig tvingade att emigrera. Vissa av författarna skriver sina böcker på det nya hemlandets språk, en del med utgångspunkt i sina rumänska rötter, andra utifrån adoptivlandets villkor.

På Bokmässan finns båda sidorna representerade, litteratur skriven på rumänska och exillitteratur skriven av rumänska författare som lever i Kanada, Schweiz, Tyskland och USA.

Inför årets bokmässa har elva titlar i olika genrer översatts från rumänska. Nio av dessa författare medverkar i seminarier och monterprogram. Dan Shafran som själv är översättare glädjer sig över att svenska förlag ger ut dessa böcker.

”Årets skörd visar därför spontant bredden på vår litteratur – det finns prosa, poesi och filosofi, det finns klassiker (Cioran, Sorescu), etablerade namn (Cărtărescu) och unga begåvningar (Florescu). Man har valt både författare som bor i Rumänien (Adameşteanu) och exilförfattare (Manea, Melinescu), och tematiken täcker allt från historia (Vosganian) till kvinnofrågor (Nicolaie)”, sade Shafran.


Invigningstalar gör Mircea Cărtărescus. (Foto: Cosmin Bumbutz)

Invigningstalar gör Mircea Cărtărescus. (Foto: Cosmin Bumbutz)

Medverkar vid invigningen av årets Bokmässa, gör den hyllade rumänske författaren Mircea Cărtărescus. Hans böcker håller hög konstnärlig nivå och han tippas bli nobelpristagare.

I hemlandet uppskattas han som poet, essäist, novell- och barnboksförfattare, men mest känd är han för sin självbiografi, Orbitór. Det är en triologi som inte skiljer mellan verklighet och fantasi, där Cărtărescus försöker sammanfatta världen: verkligheten, drömmen och visionen. Boken handlar om födelse, utveckling och metarmorfos men speglar ändå Rumäniens historia.

Bland de första rumänska författare som nämndes i Nobelsammanhang var Marin Sorescus (1936-1996) Ett urval av hans lyriska produktion återfinns bland årets utgivna böcker. Hans minne lever i Sverige tack vare Sorescupriset som årligen delas ut till en svensk författare.

Som vanligt har Bokmässans tema en egen temamonter som invigs strax efter själva Bokmässans invigning. Panflöjtsartisten Dana Dragomir, född i Rumänien men bosatt i Sverige, ska spela rumänsk musik på landets nationalinstrument panflöjten. Därefter följer ett fullmatat monterprogram under hela Bokmässan.