Royal ställer krav på mänskliga rättigheter i Kina
Den socialistiska kandidaten i det franska presidentvalet, Segolene Royal, besökte Peking i januari 2007. (Foto: Guang Niu/Getty Images News/AFP)


Den franska presidentkandidaten Segolene Royal har enligt de senaste undersökningarna stor chans att bli Frankrikes första kvinnliga president. Under sitt tre dagar långa besök i Peking i januari, uppmanade hon det kinesiska kommunistpartiet (KKP) att uppfylla sina internationella människorättsförpliktelser.

”Frågan om mänskliga rättigheter borde inte separeras från andra frågor”, sade Royal på en presskonferens i Peking, uppger AFP. Hon tryckte också på nödvändigheten av att sammanlänka den ekonomiska utvecklingen, skyddet av miljön och utvecklingen av sociala rättigheter, som hon menar borde vara ett gemensamt intresse för alla länder.

Uppmanar till frisläppandet av advokater och journalister

Vid ett besök i Den förbjudna staden i Peking kritiserade Royal KKP för fängslandet av advokater, journalister och gräsrotsaktivister inom mänskliga rättigheter. Hon påminde om de internationella överenskommelser som Kina undertecknat och överlämnade en lista med namn på två advokater och tre journalister som för närvarande sitter i fängelse, och krävde att få veta vad som hänt med dem.

Organisationen Reportrar utan gränser, som står upp för journalisternas rättigheter, uppmanade innan avresan Royal att begära frisläppandet av fängslade advokater och internetanvändare, var nöjd med Royals agerande och jämförde henne med den nuvarande presidenten, Jacques Chirac, vilken kritiserats för sin slappa hållning i frågan om Kinas mänskliga rättigheter.

Enligt en ny guide som producerats i samarbete med det franska turistministeriet, avråds affärsfolk från att, i förhandlingar med kineser, ta upp ämnen relaterade till Kinas brott mot mänskliga rättigheter, samt politiska frågor.
Detta tips anses av människorättsorganisationer som skamligt för en nation som påstår sig vägledas av ”frihet, jämlikhet och broderskap.”

CCTV nämner inte Royals tal om mänskliga rättigheter

På dess engelsk-språkiga hemsida rapporterade China Central TV (CCTV) om Royals besök i en artikel med titeln ”Franska Royal uppmanar till investering i Kina.”
I artikeln nämndes inte frågan om mänskliga rättigheter.

Sima Tai, en amerikansk nyhetskommentator berömde Royal för sitt agerande. Han kommenterade även faktumet att trots att hela världen känner till KKP:s ökända människorättsbrott, har de flesta regeringar inte öppet tagit upp frågan. Några regeringar kväver till och med medias röster om ämnet. Sima menade att detta beror på att KKP köpslagit med många västländer och fått dem att gå med på att inte öppet kritisera Kinas människorättsbrott. ”Västländerna har lurats av KKP”, sade Tai. ”Förhandlingar bakom stängda dörrar aldrig kommer att fungera. Utan pressen från det internationella samfundet och allmänheten löper KKP amok.”

Översättare: Sofia Partanen.