Royal leder i opinionsundersökning
KINA, Peking: Det franska socialistpartiets presidentkandidat Segolene Royal poserar under sitt besök i den Förbjudna Staden i Peking. Hon besöker tillsammans med president Jacques Chirac Kina under tre dagar med början från den 6 januari 2007. (Foto: AFP/Bertrand Guay)


Franska socialistpartiets presidentkandidat Ségolène Royal leder enligt en ny opinionsmätning över högerns Nicolas Sarkozy, som väntas bli hennes motkandidat. Royal har stöd av 50,5 procent mot 49,5 för Sarkozy.

Ifops mätning som publiceras i veckotidningen Journal de Dimanche ger Royal en procentenhets försprång, 50,5 mot 49,5 i en avgörande valomgång.

Extremhögerns Jean-Marie Le Pen skulle enligt samma mätning få 12 procent i första omgången. 11 procent av de tillfrågade sade att tv-presentatören och miljökämpen Nicolas Hulot skulle få deras röst i första omgången.

Royals popularitet har gått upp med en halv procentenhet sedan institutets novembermätning.

I en annan opinionsundersökning i samma tidning säger 81 procent av de tillfrågade att de vill att president Jacques Chirac ska ställa upp för en tredje mandatperiod i valet i april. Den 74-årige Chirac sägs ha vacklande hälsa men hittills har han inte uteslutit att han ställer upp ännu en gång.