Romantisk komedi perfekt ”dagen efter”


Det är morgonen efter kvällen före och jag vaknar med en mördande huvudvärk och tänker att jag kanske borde skippat den där sista drinken. Som cineast har jag en ganska kräsen smak när det gäller film, men en sån här dag orkar man faktiskt inte med något i de tyngre viktklasserna. Kort sagt är det en romantisk komedi jag hyr på vägen hem från kebabstället.

I vanliga fall tycker jag att romantiska komedier är dödligt tråkiga, eftersom de har en söndertjatad struktur, med väldigt få variationer. Ett populärt upplägg är att en man och en kvinna träffas och har kul tillsammans. Sedan händer något som gör att de inte träffar varandra på ett tag. I slutet inser en eller båda att de älskar den andra. Slut på filmen.

Vilken film pratar jag om? Kan det vara ”Pretty Woman” (Garry Marshall, USA, 1990)? Ja, det kan det. Men det kan även vara ”Hemma Bäst” (”Failure to Launch”, Tom Dey, USA, 2006) eller den nya ”Brudens Bäste Man” (”Made of Honor”, Paul Weiland, USA/Storbritannien, 2008). Man kan antagligen räkna upp ett antal fler filmer med samma koncept.

Sen undrar jag varför det kallas romantiska komedier. För de är ju sällan slå-sig-på-knäna-roliga. Trots detta är de så populära att filmbolagen ser dem som säkra kort; man ser oftast mer än en romantisk komedi i biografernas tablåer. I skrivande stund kan vi till exempel se två av stjärnorna från serien ”Grey’s Anatomy” (Shonda Rhimes, USA, 2005-) på bio i varsin romantisk komedi!

För er som använder den här krönikan för att få tips om romantiska komedier, kan jag upplysa er om att man kan se Patrick Dempsey, alias ”Doctor McDreamy”, i redan nämnda ”Brudens Bäste man”, och Katherine Heigl, som spelar Izzie Stevens i den populära serien, i ”27 Dresses” (Anne Fletcher, USA, 2008).

Men om jag nu tycker så illa om genren, varför fortsätter jag då se filmerna, förutom den uppenbara anledningen att det är mitt jobb? Jo, för att, precis som jag sa i inledningen, är det ibland det enda jag orkar med. Då är det som balsam för hjärnan; jag vill bara ha något avslappnande att titta på, något som kräver väldigt lite tankeverksamhet. Då är det perfekt med en romantisk komedi. Då kan jag faktiskt njuta av en sån film.

Andreas Ziegler är filmskribent och tipsar Epoch Times läsare om sina favoriter på bio och dvd.