Röksuget sitter i fläck i hjärnan
Rökningens orsak har hittats enligt forskning på stroke patienternas hjärnskador. (Foto:AFP/Tang Chhin Sothy)


Rökbegäret sitter i en myntstor fläck i hjärnan. Förstörs området försvinner behovet visar forskare som hoppats hitta en ny väg att stoppa rökning, drogmissbruk och alkoholism.

Forskningen inspirerades av en storrökande strokepatient som blev av med nikotinbegäret helt utan hjälpmedel. Kroppen glömde helt enkelt röksuget.

– Rökstoppet är som att vrida om en strömbrytare. Det är verkligen slående, säger doktor Antoine Bechara vid University of Southern California. Han har studerat hjärnorna på 69 rökande strokepatienter för att exakt lokalisera det magiska området.

19 av dem hade skador i fläcken som kallas insula (ö). Av dem slutade 13 röka. Tolv av dem slutade samma dag som hjärnan skadades, började inte igen och har aldrig känt något behov att röka sedan dess.

Upptäckten, som publiceras i tidskriften Science, visar på en ny väg att utveckla rökavvänjning genom att ge sig på insulaområdet i hjärnan.

– Det är en fantastisk upptäckt, säger Nora Volkow som är chef för institutet för drogmissbruk.

– Vad den här studien entydigt visar är att insula är ett nyckelområde som registrerar drogbehovet, det behov som är stommen i missbruket, säger hon.

Insula tycks vara det ställe där hjärnan omvandlar fysiska reaktioner till känslor. När dessa reaktioner framkallas av ett särskilt ämne, beter sig hjärnan som en sorts högkvarter för begäret.