Rödskjortorna demonstrerar i Bangkok
Anhängare till förre thailändske premiärministern Thaksin Shinawatra, även kallade "rödskjortor", har rest från landsbygden till Bangkok för att hålla massdemonstrationer runt om i staden. (Foto: Namfa Artjai / The Epoch Times)


Tiotusentals anhängare till den avsatte thailändska premiärministern, Thaksin Shinawatra, samlades på söndagen i Bangkok för att kräva upplösande av den nuvarande thailändska regeringen. De har hotat med att börja protestera på gatorna om kravet inte uppfylls.

Ledare för United Front for Democracy against Dictatorship (Förenade fronten för demokrati mot diktatur, UDD) sade till de många anhängarna i röda skjortor att om den regerande thailändska regeringen, ledd av premiärminister Abhisit Vejjajiva, vägrar avgå och utlysa nyval, kommer rödskjortorna att sprida sina demonstrationer över staden.

En av UDD:s ledare, Chinawat Haboonpaid från Juntaburyprovinsen, berättade för Epoch Times att det ännu inte fanns någon tidsram för när protesterna skulle upphöra och att det beror på regeringens svar på deras krav.

Med lastbil, bil, pick-up eller båt reste majoriteten av demonstranterna i sina röda kläder från UDD-starka fästen på Thailands landsbygd och strömmade in mot den centrala platsen där UDD:s ledare talade från en scen.

De flesta av demonstranternas röda kläder bar slagord som ”Sanning i dag”, ”Ingen rättvisa, ingen fred” eller bilder av Thaksin, och en minoritet bar Maomössor eller viftade med flaggor med bilden av den kommunistiske ikonen Che Guevara.

En rödskjorteanhängare, Pi Toon (jordbrukare och reseledare) sade att han hade kört hela natten från Chiang Mai i kungarikets norra del och inte tänkte resa tillbaka efter bara en natts demonstration.

– Demonstrationen handlar inte bara om Thaksin utan om en hel del andra frågor, med fokus på demokrati och på att eliten i städerna missköter landsbygdsprovinserna, sade han.

– Den nuvarande regering tillsattes av armén, inte genom demokrati, tillade han med hänvisning till 2006 års militärkupp mot Thaksins folkvalda expeditionsministär.

Thaksin dras med anklagelser om korruption och är för närvarande i Dubai, där han lever i frivillig exil. På lördagskvällen talade han till demonstranterna via telefon och han väntas återigen göra det på måndagskvällen.

Polis och militär närvarade i mindre omfattning för att observera händelserna vid vägspärrar längs de flesta av de nio vägar som leder till Phan Fa Bridge dit demonstrationen var koncentrerad. Rödskjortorna hade också sina egna säkerhetsvakter under benämning ”röda gardet” för att hålla ordning.

Mediernas rapporter uppgav att regeringen hade 50 000 säkerhetspersoner på plats för att hantera eventuella våldsyttringar.

Rödskjortorna sade att deras protester kommer att förbli lugna.

De flesta av företagen i områdena runtomkring hade stängt sina dörrar av oro för att demonstrationen kunde urarta till något som liknade våldet förra året då rödskjortornas stora protest blev våldsam och två personer dödades och ett okänt antal skadades.

Enligt dagens rapporter i nyheterna har regeringen avvisat kravet på att avgå och utlysa nyval. Över 80 000 rödklädda demonstranter hotar nu att invadera stadens gator under sina demonstrationer.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/31328/


Rödskjortedemonstranter samlas vid Democracy Monument i Bangkok den 14 mars 2010. (Foto: James Burke / The Epoch Times)

Rödskjortedemonstranter samlas vid Democracy Monument i Bangkok den 14 mars 2010. (Foto: James Burke / The Epoch Times)