Röda Korset: Inbördeskrig i Syrien
Demonstranter ute på gator i Istanbul den 14 juli protesterar mot att fler än 150 personer dödats i staden Treimsa, Syrien. (SAYGIN SERDAROGLU/AFP/GettyImages)


Röda Korset meddelade i söndags att Syrien nu officiellt befinner sig i ett inbördeskrig.

De involverade grupperna i striderna i den nu 16 månader långa konflikten kommer att svara inför Genèvekonventionen. Under konventionen står alla konfliktens parter inför internationella lagar och kan, om dessa bryts, ställas inför rätta för krigsförbrytelser.

– Det handlar numera om en väpnad konflikt som är av nationell karaktär, säger Röda Korsets talesman Hicham Hassan till AP.

Röda Korset har redan tidigare pekat ut de delar av landet som står i centrum för den beväpnade konflikten, som städerna Homs och Hama, och benämnt det som ett inbördeskrig.

Meddelandet kommer en dag efter att FN-observatörer i Syrien besökt byn Tremseh, där många människor dödades i torsdags.

Tungt artilleri ska ha dödat ett stort antal rebeller och civila, enligt FN. Att Syriens regim använder tungt artilleri, strider mot FN:s fredsplan. Regimen förnekar att ha använt tungt artilleri, och statlig television rapporterade att trupper gick in i staden efter att boende kallat på hjälp efter attacker från terrorister.

Hur många som dödats är oklart. En del aktivister säger omkring 200 och har hävdat att detta är den värsta massakern sedan protesterna startade i landet i mars 2011.

I ett meddelande i söndags säger FN:s observatörer i Syrien att våldet inte varit urskillningslöst: ”Attacken i Tremseh ser ut att ha riktat in sig på specifika grupper och hus, de flesta tillhörande avhoppade från armén samt aktivister.”

Enligt FN-obervatörer har man hittat skotthål och blod i flera hem.

”FN:s observatörer har även upptäckt en nedbränd skola och skadade hus, där flera visar tecken på brand inifrån”, enligt meddelandet.

Händelsen i torsdags orsakade en mängd fördömanden från världens ledare. USA:s utrikesminister Hillary Clinton säger att det finns ”obestridliga bevis” på att Syrien ”avsiktligen mördat civila”.

Översatt från engelska


Boende i Quasyr den 14 juli inspekterar ett provisoriskt skydd under en däckfirma, som kan hysa upp till 30 personer. Platsen som ligger nära gränsen till Libanon har dagligen utsatts för bombningar. (Antonio Pampliega/AFP/GettyImages)

Boende i Quasyr den 14 juli inspekterar ett provisoriskt skydd under en däckfirma, som kan hysa upp till 30 personer. Platsen som ligger nära gränsen till Libanon har dagligen utsatts för bombningar. (Antonio Pampliega/AFP/GettyImages)