Röda Korset fyllde 150 år
Gamla Röda Kors-uniformer och instruktioner om mitellaförband fanns bland föremålen i den utställning i Lerums Röda Kors-hus som Lisbeth Svarén ansvarade för. (Foto: Barbro Plogander)


Inne i det gamla Tingshuset i Lerum, som numera benämns som Röda Kors-huset, var det mycket folk. Den 8 maj var Röda Korsets grundare Henry Dunants födelsedag och dagen uppmärksammas som Röda Korsets Dag.

– Vi firar att det är 150 år sedan Henry Dunant fick Röda Kors-idén. Vi har samtidigt en insamling för ”Rädda mammorna!” och andra aktiviteter här i huset, säger Winnie Karlsson som varit med i över tjugo år.

För 150 år sedan råkade Henry Dunant hamna mitt i dåtidens värsta krigsslag, slaget vid Solferino, i norra Italien, 1859. Efter slaget rådde totalt kaos och Dunant och traktens kvinnor organiserade hjälp till de sårade och lemlästade på slagfältet. Händelsen kom att förändra hans liv.

Dunant föreslog efter att Röda Korset bildats att det i krig måste finnas humanitära regler som de stridande måste följa. 14 stater ansåg detsamma och det blev Genéve-konventionerna – krigets lagar.

Krig finns ju fortfarande och de är numera de civila, till skillnad från för 150 år sedan, som får ta stryk. Särskilt kvinnorna råkar illa ut. I Röda Korsets tidning ”Henry” finns ett reportage med rubriken ”Det är svårt när man vet hur barnen blev till”.

I Kongo har kvinnor utsatts för ett ytterst brutalt sexualiserat våld och författaren Christina Wahldén har skrivit ned berättelser i boken ”Du kan glömma bort ditt barn – kvinna i krig”, som producerats i samarbete med Röda Korset.

Henry Dunant vrider sig säkert i sin grav när han ser att Genéve-konventionerna inte följs.

– ”Rädda mammorna!” är en insamling som pågått några år nu. Mammorna har det väldigt svårt i de här krigsdrabbade länderna. Mammorna, och barnen också förstås, men Rädda Barnen tar hand om barnen, så vår insamling går till mammor som har det svårt, säger Winnie Karlsson.

På Mors Dag är det en direktsänd insamlingskväll med TV4 för ”Rädda mammorna!”.

Inne i Tingshusets stora sal finns en utställning med museiföremål som samlats under årens gång. Besökarna kunde också ta del av olika aktiviteterna som Röda Korset är engagerade i, till exempel hur Lerum och några andra rödakorskretsar hjälpt Uganda igång med ett Röda Kors. De medverkar även till att ge ut Lerums Taltidning och att de hjälper skolbarnen med läxläsning.

– Vi har också filmer med Röda Korsets historia och ett boklotteri. Och så har vi blivit sponsrade med 100 bakelser från Ica Kvantum i Lerum till vårt café idag och det tyckte vi var fantastiskt bra, säger Winnie.

En röst säger i sorlet: Har ni haft mycket folk här idag? Någon svarar: Titta på bakelserna, nu går de sista.

Röda Korset

Röda Korset en världsomspännande, religiöst och politiskt obunden organisation som arbetar med humanitärt hjälparbete. Målet är att lindra mänskligt lidande oavsett vem det drabbar och hur det än uppstår.


Vita prinsessbakelser med rött kors på slank ned hur lätt som helst (Foto: Barbro Plogander)

Vita prinsessbakelser med rött kors på slank ned hur lätt som helst (Foto: Barbro Plogander)