Röda Khmerernas ledare dömda till livstids fängelse
Kambodjanska och internationella journalister titta på en direktsändning från den FN-stödda tribunalen i Kambodja den 7 augusti. De tidigare Röda khmerledarna "Broder nummer två" Nuon Chea (v) och den tidigare Röda khmerstatschefen Khieu Samphan (h) syns i rättssalen under rättegången i Phnom Penh. De var anklagade för brott mot mänskligheten. (Foto: Tang Chhin Sothy / AFP/ Getty Images)


I Kambodjas huvudstad Phnom Pen har en FN-stödd rättegång dömt två höga ledare för Röda Khmererna, Khieu Samphan och Nuon Chea, till livstids fängelse för folkmord och brott mot mänskligheten.

De är de första ledarna på hög nivå som ställts till svars för sina brott.

Nuon Chea, 88, ”broder nummer två”, tjänstgjorde som Pol Pots ställföreträdare och Khieu Samphan var den maoistiska regimens statschef.

Domen ger en liten rättvisa för ett av de mörkaste och blodigaste kapitlet i det tjugonde århundradet.

Runt två miljoner människor tros ha dött under Pol Pots och Röda Khmerernas regim och den ultramaoistiska revolutionen mellan 1975 och 1979. De dog av svält, överansträngning eller avrättades som fiender till staten.

Domare Nil Nonn sade att männen befanns skyldiga till  ”förintelse som omfattar mord, politisk förföljelse, tvångsförflyttning, tvångsförsvinnanden och andra omänskliga handlingar”, rapporterar BBC.

Männens advokater ska överklaga domen som kommer att vara kvar i häkte under tiden.

Domen mot ”de mest ansvariga” för 2,2 miljoner kambodjaners död, kan vara den sista som avkunnas av en domstol som varit fylld med konflikter och förseningar sedan starten för nio år sedan.

Från början var fyra personer åtalade men förre utrikesministern Ieng Sary avled innan han kunde ställas till svars. Hans fru och tidigare minister, IengThirith har Alzheimers sjukdom och bedöms inte kunna ställas inför rätta, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Pol Pot, ”broder nummer ett” dog 1998

Faktaruta från BBC


Vilka var de Röda Khmererna

Maoistisk regim som under ledaren Saloth Sar, mer känd som Pol Pot styrde Kambodja 1975 – 1979.
De avskaffade religion, skolor och valuta i ett försök att skapa ett utopiskt jordbrukssamhälle. Runt två miljoner människor tros ha dött av svält, överansträngning och avrättning.

De besegrades i den vietnamesiska invasionen 1979. Pol Pot flydde och var på fri fot fram till 1997. Han dog ett år senare.