Röda khmerernas fängelsechef dömd för brott mot mänskligheten
Kaing Guek Eav, "Duch", i den kambodjanska specialdomstol som dömde honom till 35 års fängelse på måndagen. (Foto: AFP/Mark Peters)


En av de kambodjanska Röda khmerernas ökända mördare, 67-årige Kaing Guek Eav, även känd som ”Duch”, dömdes på måndagen till fängelse för brott mot mänskligheten, utförda då han var chef förfängelset Toul Sleng inom det ökända S-21-systemet.

Duch dömdes till 35 års fängelse av en FN-stödd kambodjansk specialdomstol. Han kommer att troligen bara att avtjäna 19 av dessa på grund av straffreducering för tid han satt fängslad mellan 1999 och 2007.

Minst 12 273 personer föll offer för Duchs brott, vilka specialdomstolen beskrev som ”chockerande och avskyvärda”. I domen bedömdes dock fallets helhet. Den bestod bland annat av att Duch samarbetat med domstolen, att han medgivit ansvar, de påtryckningar han utsattes för av den kommunistiska regimen vid tiden för brotten, i kombination med hans ”potential för rehabilitering” och ”begränsade uttryck för ånger”.

När domen lästes upp visade han inga tecken på känslomässig reaktion.

Röda khmerregimen hålls ansvarig för nästan två miljoner människors död under åren 1975 till 1979.

Duch blev den första att dömas av den FN-stödda tribunal som bildades 2003 för att åtala de ansvariga för Röda Khmerernas brott mot kambodjansk och internationell lag.

Fotnot: S-21 står för Säkerhetskontor 21 vilket var ett fängelsesystem där de Röda khmererna avrättade personer som de först avtvingat ”erkännanden” om sabaotage med mera, uppgifter som används som motiv till de ideologiskt grundade rensniningsaktioner som regimen ansåg behövliga. (Källa: Peter Englund /www.peterenglund.com)

Förkortad och bearbetad version av engelsk originalartikel som kan läsas här:

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/39800/