Röda flaggor överöste OS-facklan i Canberra
Polis eskorterar en tibetansk demonstrant genom en samling kinesiska supportrar vid den olympiska fackelstafetten i Canberra i Australien. (Mark Nolan/Getty Images)


Ceremoniområdet för den olympiska fackelstafetten i Canberra var avspärrat på fyra sidor varav tre var fyllda av kinesiska studenter insvepta i röda flaggor. Tibetaner och supportar för Östturkistan hade nästlat sig in längs ett av staketen och polisen försökte så gott de kunde hålla isär de båda grupperna.

Få kinesiska ansikten protesterade mot kränkningarna av mänskliga rättigheter, men Wai Hong, en vetenskapsstudent från ANU i Hong Kong var en av dem som skiljde sig från mängden. Han kom ensam och bar ett vitt lakan med texten ”Befria Hu Jia” skrivet med röda kinesiska tecken. Han sade att han som inte är från Fastlandet har lättare att få tillgång till information och därmed har möjlighet att få reda på saker som till exempel fängslandet av den kinesiske dissidenten.

– Jag är här på grund av bristen på yttrandefrihet. Hu Jia skrev fyra artiklar och publicerade dem på internet. Han tillfångatogs och dömdes till tre års fängelse. Hans hälsa var inte bra och hans advokat fick inte tillåtelse att besöka honom. Det var ingen öppen rättegång, det var bara … det går emot de mänskliga rättigheterna. Den kinesiska regeringen försöker förtrycka alla oliktänkande och negativa åsikter om dem inför OS.


En tyst demonstrant vid den olympiska fackelstafetten i Canberra på torsdagsmorgonen. (Matthew Robertson/Epoch Times)

En tyst demonstrant vid den olympiska fackelstafetten i Canberra på torsdagsmorgonen. (Matthew Robertson/Epoch Times)

Hongs känslor innebar en stark kontrast till den uppsluppna jippo-stämningen och tyckte att dagen var ett pris som de grundläggande värderingarna hos länder i väst får betala.

– Den största bedriften i den västerländska civilisationen är tyngdpunkten man lägger på värdet av människor. Man skyddas från att bli skadad, ens äganderätt skyddas och man har demokrati. Jag anser inte att det finns någon liknande betoning av människors värde i Kina …

Chen Yonglin, den kinesiske diplomaten som för ett par år sedan flydde från sitt uppdrag i det kinesiska konsulatet i Australien, delade med sig av sina tankar kring källan för den extrema nationalismen bland ungdomarna.

– Dessa människor,
denna unga generation, har blivit andligt hjärntvättade. De känner inte till och ignorerar historien. Till exempel känner de inte till demokratirörelsen på Himmelska fridens torg och de vet inte ens något om Kulturrevolutionen. Dessa människor är unga Röda väktare. De är alla likadana och de tänker inte själva. Så fort KKP säger åt dem att göra någonting så gör de det. KKP säger att det är bra att göra revolution och de gör det. Det är likadant som under Kulturrevolutionen. De är egentligen ganska svaga. Jag sade till dem ”Åk tillbaka till Kina och försök demonstrera på gatorna där”. Då visste de inte vad de skulle svara.

Chen Yonglins vän Kent Liu som varit i Australien i 20 år utvecklade resonemanget:

– Dessa studenter, om du har en annan åsikt än dem blir de arga, hatiska och våldsamma. De föddes och utbildades under KKP-regimen. De tänker inte själva. Efter massakern på Himmelska fridens torg har KKP-regimen försökt leda folk att bara fokusera på pengar, fokusera på pengar.

En av Tibet-demonstranterna Nicki Elliott försökte blanda sig i diskussionen med de kinesiska studenterna. Hon och hennes vänner bar på bilder på tibetaner som hade blivit skjutna av regimen.

– Några tjejer försökte förstå varför vi hade dessa bilder, och de försökte berätta för oss att det var propaganda riktat mot den kinesiska regeringen, att det inte var tibetaner, och att allt vi hört om Tibet inte är sant. Den ena fortsatte hela tiden att säga ”Vi tror på regeringen, vi tror på regeringen.”

Nickis vän Nicolas redogjorde för ett annat utbyte med unga kinesiska killar:

– De kallade henne för en bitch och sa alla möjliga förolämpningar. Detta är fanatism.

– De förstod inte att jag faktiskt var intresserad av vad de ville säga, de var bara väldigt aggressiva och skrek i mitt ansikte: ”Kinesiska regeringen, kinesiska regeringen!!”

Sally, som inte ville uppge sitt riktiga namn på grund av att hennes man ska återvända till Tibet, kom dit tillsammans med Nicolas och Nicki.

– Vi skulle gå över den där bron men det var en kille som stoppade oss; en ung västerländsk kille som hade en tibetansk flagga – de slog ned honom. Han var väldigt skakad och hade tårar i ögonen.

Enligt Sally förklarade hon för de kinesiska studenterna varför hon hade kommit för att protestera, men hon blev avfärdad med påståendet att hon fått betalt för att vara där.

Andra Tibet-supportrar som hade flaggor virade runt händerna eller halsen sade att de hade blivit spottade på, att de fått kinesiska flaggor över sig, att de blivit misshandlade och fått höra att de skulle dra åt helvete. En aning ironiskt blev det när de kinesiska utbytesstudenterna sade åt de australiska Tibet-supportrarna ”stick hem, stick hem din jävel!”

– De bara upprepade den kinesiska propagandan, precis samma ord för varje person, som om de var hjärntvättade.

– Om man visar dem något rosa och säger att det är rosa, säger de att det är blått eftersom ”du tillhör fienden”, sade Sally.

Den kinesiska studentaktivisten Zhang Rongan berättade för Epoch Times att han var nöjd med dagen och kände att det var ett harmoniskt firande av de olympiska spelen och att fackelstafetten varit ett nöje för många, även för australier. Han sade att våldet i Tibet var styrt av en terroristminoritet som stödjer Dalai Lama och han förnekade anklagelserna om kinesiska studenters våld i Canberra under dagen och sade att Tibet-demonstranterna var ”hjärntvättade av Dalai Lama”.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-4-24/69678.html