Röda demonstrationer för OS
Den ensamma kvinnan med en tibetansk flagga kringgärdades av kinesiska flaggor. (Bilder: Epoch Times)


Nationalismen var påtaglig då cirka 500 kineser tågade genom Stockholm på lördagen i en protest mot den senaste tidens ifrågasättande av Peking-OS. En ensam svensk kvinna höll upp den tibetanska flaggan då tåget anlände till Sergels torg. Hon blev dock omringad av demonstranter som med röda kommunistflaggor försökte dölja Tibet-flaggan innan hon fördes bort av svensk polis.

– Du stör ordningen, hördes polismannen säga till kvinnan då han förde bort henne från folkmassan.

Nere på plattan samlades demonstranterna viftandes med kinesiska och svenska flaggor. Skyltar med orden ”56 etniska grupper” och ”Ett Kina, en familj ” visades upp av de kinesiska studenterna och de flesta bar T-shirts med samma budskap.

– Vi vill att svenskar, svensk media och svenska politiker ska förstå Kina och låta Kina jobba på sitt eget sätt, sade en av talarna till demonstranter och åskådare som stod kvar på plattan trots det häftiga regnet.

Därpå följde ett energiskt kinesiskt tal vilket avslutades till ljudliga applåder och busvisslingar, varpå den kinesiska nationalsången bröt ut bland demonstranterna.

– Vi säger nej till våld mot civila kineser. Vi säger nej till våld från talibaner, Al-Qaida och den tibetanska ungdomskongressen, sade en annan talare.

”Jag har en dröm…”, upprepade han flera gånger och berättade om drömmen att hela världens människor en gång ska bli en familj och leva under ett system.

Medan de flesta vid det laget hade dragit sig in under taket, började en efter en av de kinesiska flaggbärarna att springa runt i cirklar på plattan med flaggorna i vädret. Till slut bildades en cirkel med flaggor som for runt, runt till åskådarnas högljudda förtjusning.

– Det som många inte tänker på är att kritiken från väst inte riktas mot det kinesiska folket, utan mot regeringen. Både kineser och svenskar har svårt att se skillnaden mellan kommunistpartiet och Kina som land, säger Helena Zhang som fått inbjudan till demonstrationen men som valt att stanna hemma. I inbjudan som Zhang fick via epost stod bland annat:

”När kineser i hela världen har gått ut på gatorna för att själva beskydda OS-facklan, stödja OS och protestera mot de orättvisa rapporterna, känner ni säkert också att blodet kokar. Därför är det dags att agera nu!”

Enligt Zhang är aktiviteten arrangerad av den kinesiska ambassaden och liknande demonstrationer har ordnats på fler platser runt om i världen. Hon säger att om hon gått ut och demonstrerat idag hade det varit samma sak som att ställa sig bakom regimen.

– Jag älskar Kina. Men min kärlek till mitt land ska inte styras av ambassaden. En vän sade en gång att innan man har nationalism måste man ha grundläggande moral och kunna värdesätta människor. Annars kan nationalismen lätt förvandlas till fascism.

Liknande demonstrationer genomfördes under dagen även i Göteborg och Malmö.