Robotar banar vägen
Den tvåbenta roboten WL-16 III (till vänster) kan bära en människa och gå ned för trappor. ”Hybrid Assistive Limb” (till höger) används på bilden av en man och bär en tyngd på 30 kg. (Foto: Koichi Kamoshida och Yoshikazu Tsuno/AFP/Getty Images)


Ett japanskt vetenskapsteam har utvecklat en tvåfotad robot som en dag skulle kunna hjälpa handikappade och äldre att komma uppför trappor, sluttningar och i annan svår terräng. Roboten, som kallas ”Vandringsroboten WL-16III” är en av många tvåfotade robotar som skapats för att hjälpa handikappade.

Vandringsroboten är 1,3 m hög och utgörs i huvudsak av ett säte på två mekaniska, hydrauliska ben. Användaren sitter på sätet och kontrollerar robotens rörelser med hjälp av två joysticks.

Roboten utvecklas av ett team från Waseda-universitetet i Japan i samarbete med den japanska robottillverkaren TMSUK. Forskarna säger att det kommer att ta ytterligare fem år innan den är färdig för öppna marknaden. Roboten behöver få högre hastighet och förmågan att bära större tyngder innan den är redo för de uppgifter den designats för.

Professor Atsuo Takanishi, mekanikingenjör på Waseda-universitetet, sade vid en presskonferens onsdagen den 26 april: ”Vi startade den här forskningen för att få fram en ny nivå av rörlighet för äldre och handikappade.”

Robotar designas dock inte enbart för att hjälpa handikappade. Roboten ” Hybrid Assistive Limb” (HAL) visades upp i slutet av 2005 vid den internationella robotutställningen i Japan.

HAL är en robot som ger användaren större styrka och kan hjälpa användaren att bära tyngder på upp till 40 kg tyngre än vad han normalt kan.

Bioelektriska sensorer som fästs vid huden följer nervimpulser från hjärnan till musklerna, vilka indikerar att kroppen håller på att röra sig. Informationen sänds trådlöst till en dator som bärs som en ryggsäck. Datorn ger signaler till motorer som driver robotens lemmar som då rör sig simultant med användaren och ger en Robocop-liknande styrka.

HAL har varit under utveckling i omkring tio år och finns nu att köpa för ca 140 000 kr.

Förutom att HAL kan hjälpa handikappade kan den också ge användaren större lyftförmåga och ökad uthållighet vid långa marscher, beroende på batteriets laddning.

Nu är allt som behövs en snygg vit hjälm. En ny spelare är på banan.