”Riv den där muren”
Andreas Norlén (m) och sex andra riksdagsledamöter från Östergötland bjuder in Kinas ambassadör till Shen Yuns Chinese Spectacular i Linköping. (Foto: Huang Wei/Epoch Times).


I kväll har Shen Yun Chinese Spectacular premiär i Linköping. Konsert & Kongress är slutsålt i förväg och reaktionerna mot den kinesiska ambassadens försök att stoppa föreställningen har varit entydiga.

Efter att Linköpings kulturnämndsordförande Johan Lundgren (c) kontaktades av den kinesiska ambassaden, och hotades med att stadens relationer med Kina skulle försämras om föreställningen tilläts, blev reaktionerna kraftiga mot övertrampet av yttrandefriheten. Många uttryckte sitt stöd för den USA-baserade Shen Yuns självklara rätt att uppträda i Linköping.

”Vi är många som har reagerat starkt mot detta försök av kommunisterna i Peking att exportera sin censur till oss” skriver sju riksdagsledamöter från alliansen i Östergötland i en debattartikel i Östgöta Correspondenten på onsdagen.

Andreas Norlén, (m), Staffan Danielsson (c), Karin Granbom (fp), Yvonne Andersson (kd), Gunnar Axén (m), Betty Malmberg (m) och Finn Bengtsson (m) skriver att de ”kommer att se föreställningen i Linköping för att manifestera vårt stöd för yttrandefrihet och demokrati och samtidigt protestera mot den kinesiska regeringens försök att tysta röster man inte vill att någon ska höra.”

Även i Stockholm där Shen Yun i går gav sin fjärde föreställning, kom påtryckningar från ambassaden. Publikreaktionerna var mycket positiva. Miljöminister Andreas Carlgren (c) fanns i publiken och sade till Epoch Times: ”Jag kom hit med väldigt öppet sinne och jag kommer att fortsätta vara öppen, se och uppleva. Jag tycker också att den är imponerande och vacker.”

Särskilt uppskattade han ett nummer om den forntida kinesiska generalen Yue Fei, som ställde frågor om lojalitet mot fosterlandet, och vikten av att göra vägval. Han tror att föreställningen har en överbryggande funktion i relationen Sverige-Kina.

De östgötska riksdagsledamöterna beklagar i artikeln att de kinesiska påtryckningarna hindrade föreställningarna i Köpenhamn, liksom att Malaysias kulturminister gav efter för Kina i frågan. ”Vi är stolta över att ingen i Sverige inte ens har antytt att det vore klokt att kröka rygg för diktaturen.”

De skriver också att Kina försöker bygga en mur som stänger ute misshagliga åsikter. Det inte bara kränker mänskliga rättigheter, menar de, utan är också negativt för samhällsutvecklingen. Korruptionen och inkompetens kan frodas ostört innanför stängda dörrar. Därför avslutar de debattartikeln med en hälsning till Kinas ambassadör, Lu Fengding: ”Herr ambassadör, om ni vill ha välstånd och utveckling för Kina och det kinesiska folket, kom och se den här föreställningen med oss. Då öppnar ni en liten port i den kinesiska muren. Herr ambassadör, öppna den porten. Herr ambassadör, riv den här muren!”