Risken ökar för inställd rymdfärd
Foto: AFP


Risken för att rymdfärjan Discoverys start skjuts upp har ökat till 60 procent, meddelade Nasa på en presskonferens i eftermiddag, svensk tid. Orsaken till att möjligheterna för en start har försämrats ytterligare är att ett lågt molntäcke är på väg in över Kennedy Space Center i Florida.

Som ett led i nedräkningsproceduren höll ledningen för amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa ett möte på Kennedy Space Center i Florida natten till onsdagen svensk tid. Mötet drog ut på tiden. Först fem timmar efter utsatt tid kom de ansvariga till presscentrumet för att redogöra för läget exakt två dygn före den planerade uppskjutningen.

Två nya tekniska frågetecken har rest sig. Det ena handlar om en kort indikation, under en halv sekund, på ett elfel mellan rymdfärjan Discovery och ett externt elsystem.

– Vi vet inte riktigt vad det handlar om. Troligtvis är det inget problem, men vi vill analysera alla data mer. Det kan handla om ett fel i ett mätinstrument, förklarade LeRoy Cain, högste ansvarig för uppskjutningar vid Kennedy Space Center.

Det andra frågetecknet hänger ihop med ett testresultat med fastbränsleraketernas återanvändbara motor. Här lovade LeRoy Cain att återkomma med mer information senare under dagen.