"Riktiga godbitar" på bokrean
Snart är det färdigdukat för bokreans kunder. (Foto: Barbro Plogander / Epoch Times)


Det är fullt med folk i Nordstan i Göteborg. I Akademibokhandeln är det inte så många kunder, men där inne råder ändå en febril aktivitet kring en jättekartong med reaböcker. Den stora bokrean startar ju på tisdag.

På fyra dagar ska böcker plockas upp ur åtta stycken jättestora kartonger som vardera rymmer 500 kilo böcker. Böckerna ska prismärkas och bäras bort till sin exponeringsplats, och pallarna som kartongerna stod på ska bäras bort.

Det här känns i kroppen när dagen är slut och då är det skönt att få krypa ner i badkarets varma vatten och njuta, säger Gunilla som basar för de tre damerna som hjälper till med upplockningen.

– Nej bokhandel är inte bara att sitta och läsa böcker, kan man lugnt säga, tillägger hon.

Under 1950- och 60-talen hade bokrean sin storhetstid. Då var det fest när bokrean skulle börja, folk köade i långa rader för att komma åt de åtråvärda kvalitetsböckerna.

– Det gör de på tisdagmorgon klockan 7 också, säger Gunilla.

Anna-Lena, en annan av de flitiga damerna, har arbetat med böcker sedan 1976. Hon går bort till en av de stora travarna med böcker som är täckta med ett vitt skynke i väntan på reastarten. Där plockar hon upp en box med tre böcker.

– Den här – Den svenska litteraturen till priset av 169 kr – jag tror inte att vi kommer att ha många kvar framemot klockan 10. Och titta här, alla fina inbundna klassiker, både svenska och utländska. Ja här finns riktiga godbitar, säger hon.

Det är populärt nu att köpa flera böcker som är samlade i en box. Gunilla ger ett tips.

– Speciellt tror jag att det är en väldigt fin present, säger hon.

Anna-Lena som inte kan slita sig från den stora högen med klassiker har hittat en box med svensk litteraturhistoria. Som den bokälskare hon är säger hon:

– Den här är ju en så där… mmm… Den är fantastisk fin. Jag har många litteraturhistorier hemma men den här är så där att jag också vill ha den. Det finns inte plats i bokhyllan men jag vill ha den.

Det är lätt att ha-begäret infinner sig på bokrean, det finns i den här bokhandeln 900 titlar att välja mellan, så alla kan finna något de vill ha.

Dags att läsa bokreans katalog!