Riksdagsledamot: ”Något annorlunda, nytt, vackert och utmanande”
Riksdagsledamoten Anne Marie Brodén (M) såg Shen Yuns avslutningsföreställning 2011 i Stockholm. Hon tycker om ensemblens sätt att föra fram sitt budskap. (Foto: Yvonne Kleberg)


– Det är första gången jag ser Shen Yun, men jag har hört talas mycket om det tidigare. Föreställningen var mycket proffsig och jag är glad att jag gick och såg den, sade Anne Marie Brodén, moderat riksdagsledamot och medlem av kulturutskottet.

Hon besökte onsdagsföreställningen och tyckte den var mycket vacker, men också stark, pådrivande och utmanande:

– Precis så som kulturen också kan vara.

Flera av numren berörde henne starkt. Bland andra ”Vår berättelse”, som handlar om en lärarinna som undervisar barnen att leva efter värderingar som sanningsenlighet, godhet och tålamod. Lärarinnan utsätts dock för förföljelse. Även i andra nummer faller oskyldiga kineser offer för regimens förtryck:

– De inslag som berörde det våld som finns i Kina påverkar ju en, även som politiker. De har inte den starka yttrandefrihet som vi tar som så självklar.

Hon tycker att Shen Yuns använder ett bra sätt att föra fram sitt budskap:

– I Sverige anser vi ju att kulturen ska vara sådan; stark, obunden, fri och pådrivande. Samtidigt ger den oss både hälsa och välgång. Detta är ett väldigt bra sätt att argumentera för en sak.

Tenoren Tian Ge sjöng med kraft och känsla sången ”Så svårt att rädda dig” om att Falun Gong-utövare ”riskerar sina liv för allt levande”. Den berörde det faktum att kommunistpartiet satt Kinas femtusenåriga historia i lågor och dödat åttio miljoner oskyldiga människor. Sången är på kinesiska men det visades en svensk översättning på bakgrundsprojektionen.

– Jag hade aldrig kunnat räkna ut att det var en sådan text när jag bara hörde den, så det var bra med texten i bakgrunden. Det gav insikt i att allt inte är tillåtet och möjligt i Kina.

Hon har tidigare förstått att Falun Gong inte är accepterat i Kina. De förföljelsescener som visades var därför inga nyheter för henne:

– Man jag hade nog trott att det har blivit bättre där borta. Kanske är det ett misstag att tro det? Den frågan kan man ställa sig själv, eftersom Shen Yun fortfarande inte får uppträda i Kina. Är det de säger så hotfullt?

Anne Marie Brodén har länge varit intresserad av hälso- och kulturfrågor, och varit Landstingsråd i Halland och ordförande för Folkhälsoinstitutet. Hjärtefrågan är kultur på recept, som hon motionerat om i riksdagen och fått igenom som försök i några län.

Epoch Times: Vad tror du om att skriva ut Shen Yun på recept?

– Det har jag inte funderat på, men jag provade kinesisk medicin när jag bröt foten för ett tag sedan och jag har blivit oerhört hjälpt. När man ser dansen och helheten så tänker jag: Varför inte? Det är nyttigt med något annorlunda, nytt, vackert och utmanande. Att lära sig förstå något man inte förstår är jättebra för oss allihop, säger Anne Marie Brodén.

Shen Yun Performing Arts Touring Company i Europa åker vidare för föreställningar i Wien den 1-4 maj.

För ytterligare information se hemsidan www.ShenYunPerformingArts.org eller sv.shenyunperformingarts.org

Epoch Times är mediapartner till Shen Yun Performing Arts.