Riksbanken skapar historia – sänker reporäntan till minus 0,10 procent
Entréskylten vid riksbankshuset i Stockholm. Hinc robur et securitas är riksbankens motto, på svenska "Härav styrka och säkerhet". (Foto: Holger Ellgaard)


I direktsänd tv uppgav Riksbanken idag på förmiddagen att man sänker den styrande reporäntan från 0 till minus 0,10 procent. Det är första gången i Sveriges historia som detta har skett.

Riksbanken ska också stödköpa statsobligationer för tio miljarder kronor. Detta för att få igång produktionen och konsumtionen och höja inflationen till två procent, enligt dn.se.

Räntan på svenska statspapper sjönk direkt efter beskedet. Kronan blev också försvagad mot euron och dollarn. Riksbankschefen Stefan Ingves anser att ”botten inte är nådd” och att räntan kan bli ännu lägre.

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist anser att minusräntan kom i rätt tid: ”Klockrent”, säger han medan Länsförsäkringars chefekonom kallar det ”överilat”, enligt TT, så reaktionerna är blandade.

Fakta om reporänta

Vad är skillnad mellan styrränta och reporänta?

Reporäntan är Riksbankens styrränta när den kortsiktigt lånar ut pengar till bankerna. Den påverkar räntan som bankerna sedan ger till sina kunder, enligt ekonomifakta.

Reporänta används för att styra och påverka inflationen och ekonomisk tillväxt. Högre räntor ger lägre inflation och lägre räntor ger snabbare inflation. För att hålla stabil inflation använder Riksbanken reporäntan som styrmedel, enligt uppgifter från swedbank.se.

Om inflationen är på väg uppåt kan man höja reporäntan snabbt och då höjer alla bankerna sina räntor och inflationen hålls nere. Vid lågkonjunktur när tillväxten är låg kan räntan sänkas för att få folk att låna och konsumera mer.

Påverkan på privatpersoner

Såväl privatpersoner som företag och hela samhällsekonomin påverkas. För privatpersoner påverkar sänkningen av styrräntan räntebaserade sparkonton eller bolån med rörlig ränta, enligt swedbank.se

Det blir lägre avkastning på tillgångar om styrräntan går ner. Med lång löptid på räntebärande papper och obligationer är påverkan mindre desto längre löptid obligationerna har.

Bolån med rörlig ränta följer med när styrräntan sänks. Det blir billigare att bo när styrräntan går ner. Lån med bunden ränta påverkas inte direkt av styrräntan. Styrräntan påverkar mest de korta räntorna med löptid på upp till ett år. Ju längre löptid desto mindre blir påverkan.