Rika kineser emigrerar för ekonomin och utbildningen
En kontorsbyggnad i Peking 2004. Trenden att emigrera har sakta spridit sig från rika kineser till medelklassen. (Foto: Goh Chai Hin/AFP/Getty Images)


Liu Qingmei, chef för ett utbildningsföretag, har flera vänner som emigrerat från Kina till USA. En av dem gjorde det nyligen. På sin mikroblogg kommer han ihåg varför vännen gjorde det: ”Ett: det finns ingen trygghet. Två: bättre utbildning för barnen. Tre: den låga moralen, svårigheten att skilja på rätt och fel i Kina.”

Liu skrev: “Trenden som de rika startade har nu spridit sig till medelklassen. Det har blivit den stora frågan för de som har en viss ekonomisk bas. Ska de stanna kvar eller åka härifrån.”

Immigrationsdata från USA 2011 visar att det var 2 969 ansökningar om EB-5-visum från Kina, vilket innebär att flera familjemedlemmar kan ansöka samtidigt. EB-5-programmet är för personer som tänkt investera minst 1 miljon dollar och skapa 10 nya arbeten. För två år sedan var det endast 787 ansökningar.

Enligt immigrationsverket i Kanada, (Citizenship and Immigration Canada) var det totala antalet visumansökningar från Kina, liknande USA:s EB-5-program, 2 567 förra året. 2009 var det 383. Kanadas regering begränsade sedan antalet till 700, vilket började gälla från 1 juli 2011, på grund av det stora trycket. Inom en vecka hade alla 700 ansökningar lämnats in, och 697 av dem kom från Kina. ‘

Su Bin, som driver ett företag inom rymdteknik, berättar varför han vill lämna Kina.

– Regeringen har för mycket makt… Regelverket innebär att man som affärsman måste ta till olagliga metoder. Sådant inger en påtaglig otrygghet, sade han i en intervju i Wall Street Journal.

Han är också mån om sonens utbildning och vill att han ska lämna kommunistpartiets “Unga pionjärer”, en stor organisation som indoktrinerar de mycket unga med partiets dogmer.

– Problemet är att regeringens makt är för stor. När ekonomin går bra tror de att allt de gör är rätt, sade Su.

Om det inte blir en förändring i det politiska systemet, ”kommer det att bli en till revolution snart”, tillade han.

Översatt från engelska.