Rice i möte med Olmert och Abbas
En bild som den israeliska regeringens presstjänst har gjort tillgänglig visar USA:s utrikesminister Condoleezza Rice (H), Palestiniens ledare Mahmud Abbas (M) och Israels premiärminister Ehud Olmert när de anländer till toppmötet i Jerusalem den 19 februari 2007. (Foto: AFP/Ho/Gpo/Amos Ben Gershom)


Toppmötet i Jerusalem med bland andra USA:s utrikesminister Condoleezza Rice har avslutats med ett vagt löfte om att mötas igen och utan tecken på framsteg i försöken att väcka liv i fredsprocessen.

-Vi tre bekräftade att vi stödjer en tvåstatslösning och vi var eniga om att en palestinsk stat inte kan födas ur våld och terror, sade USA:s utrikesminister Condoleezza Rice efter det två timmar långa mötet med Israels premiärminister Ehud Olmert och palestiniernas president Mahmud Abbas på ett lyxhotell i västra Jerusalem.

Rice tillade att Abbas och Olmert upprepade
att de står bakom tidigare fredsavtal och planer, däribland den så kallade färdplanen för fred. Hon sade också att Abbas och Olmert skulle ses snart igen, och att hon själv tänker återvända till regionen inom kort.

Premiärminister Olmert har hävdat att president George W Bush och han är helt eniga om att den nya palestinska regeringen måste erkänna Israel och ta avstånd från våld innan bojkotten mot regeringen kan hävas. Rice har uttryckt sig mer avvaktande.

Hamas, den rörelse som vann valet i början av förra året, har hittills vägrat erkänna Israels rätt att existera och bara sagt att man ska respektera ingångna fredsavtal.

Hamas och den rivaliserande rörelsen al-Fatah under Mahmud Abbas enades i Mecka i förra veckan om att bilda en samlingsregering.