Reuters nyhetssajt blockerad av kinesiska internetcensuren
En skylt vid Thomson Reuters-byggnaden i Canary Wharf i London, 17 april 2008. Reuters nyhetssajt började blockeras av den kinesiska internetcensuren under fredagen den 20 mars.(Foto: Shuan Curry/AFP/Getty Images)


Internetanvändare i Kina kunde inte längre komma åt nyhetsbyrån Reuters sajter från och med fredagen den 20 mars.

Den internationella nyhetsbyrån noterade att användare på det kinesiska fastlandet började få problem med att se både den engelska och den kinesiska versionen av deras sajt sent på torsdagen.

”Det var inte omedelbart uppenbart varför användare hindrades från att använda Reuters sajt”, skrev Reuters själva i sin artikel om censuren.

GreatFire, en kinesisk organisation för internetfrihet, bekräftade blockeringen av Reuters.

”Reuters bedriver rättvis och korrekt journalistisk verksamhet över hela världen”, sade en talesperson för Reuters i ett uttalande. ”Vi inser den stora betydelsen av nyheter om Kina för alla våra kunder, och vi hoppas att våra sajter kommer kunna användas i Kina snart igen.”

Fastän nyhetsavdelningen blockeras så kan kinesiska kunder fortfarande komma åt Thomson Reuters finansiella informations- och dataservice.

Om Reuters nu definitivt har blockerats av regimen så är det inte den första utländska nyhetsorganisation som stängts ute ur Kina av den ”stora brandväggen”. New York Times, Wall Street Journal och Bloomberg News råkade ut för de kinesiska censorerna  efter att de publicerat artiklar som var kritiska till den kinesiska regimen och dess företrädare.

Epoch Times engelska och kinesiska sajter kan inte heller nås av läsare på det kinesiska fastlandet.

Nyhetssajter är inte de enda internettjänster som blockeras i Kina. Populära sociala medier som Facebook och Twitter kan inte heller användas, och Instagram blockerades under en kort period under demokratiprotesterna i Hongkong i slutet av förra året.

Internetanvändare i Fastlandskina kan inte heller komma åt Gmail, Googles eposttjänst, sedan december 2014.