Retorik ökar spänningen på Koreahalvön
Demonstranter släpper ballonger med fastknutna plastpåsar fyllda med anti-Nordkoreanska flygblad under en demonstration vid fredsparken Imjingak i Paju nära gränsen till Nordkorea den 30 november. (Foto: Yoshikazu Tsuno/AFP/Getty Images)


Den koreanska halvön är i en prekär situation och nu är det dags att förhandla, inte eskalera retoriken, säger akademikern och Korea-experten doktor Bronwen Dalton.

Om en av de mest allvarliga konfrontationerna mellan Nord- och Sydkorea på mer än 50 år, sade doktor Dalton att det finns omständigheter i Nordkorea som gör att situationen är mer lättantändlig.

Det är en oförutsägbar stat och Nordkoreas ekonomi är i spillror och man går igenom en successions process. 

– I det här läget vill man inte pressa ett kärnvapenland som Nordkorea, sade hon till Epoch Times.

Ett Nordkoreanskt artilleri angrep Sydkoreas Yeonpyeong Island förra veckan och fyra personer dödades, varav två var civila.

Sydkoreas president Lee Myung-bak sade att han tog på sig ansvaret för att ha misslyckats med att skydda sydkoreanerna från attacken och utan att vara alltför specifik, varnade han för att det skulle bli konsekvenser av ett eventuellt framtida angrepp.

– Om Nord begår någon ytterligare provokation mot Syd, kommer vi att se till att de får betala ett högt pris, sade Lee Myung-Bak.

USA och Sydkorea har inlett sin hittills största gemensamma militära övning i regionen under ledning av det atomdrivna hangarfartyget USS George Washington.

Nordkorea svarade med ilska och statliga medier beskriver övningarna som en ”grov provokation” och ett ”brott” som har fört regionen till ”randen av krig”, rapporterade ABC.

Doktor Dalton sade att det var den vanliga posen på båda sidor, men att de allierade måste vara mycket försiktiga och inte förutsätta att Nordkorea inte kommer att öka spänningarna.

Sanktioner som införts under den ”militanta” Bush-tiden och under mer konservativa sydkoreanska regeringar har drabbat (Nord)Korea hårt.

När ekonomiska sanktioner har drabbat konton i Schweiz och Macao, är det de grundläggande förnödenheterna som till exempel handelsgödsel som behövs för landets svårt utarmade mark, som har gjort villkoren förfärliga för det nordkoreanska folket, förklarade doktor Dalton. 

– Vissa skulle hävda att ett stopp av sanktionerna skulle belöna Nordkoreas beteende, men man måste tänka på den humanitära aspekten, sade hon.

Doktor Dalton sade att Sydkorea har blivit självbelåtna gentemot Nordkorea, en helt annan attityd än när hon var bosatt i Syd under 80-talet då det var regelbundna övningar i hur man skulle gömma sig under skrivbordet i händelse av en attack.

– Nu lider Sydkorea av Nordkoreas utmattning, sade hon.

Sydkorea meddelade också den här månaden att ”solskenspolitiken” upphör, en satsning med det långsiktiga målet återförening som inleddes under president Kim Dae-jungs förvaltning och för vilket han fick Nobelpris, rapporterade International Business Times.

Det sydkoreanska återföreningsministeriet sade att med miljarder dollar spenderade var det fortfarande bara en liten förbättring av livsvillkoren för nordkoreanerna och att det nu var en liten önskan om återförening från båda sidor.

Att upprätthålla Korea delat figurerar även i Kinas strategiska planering, säger doktor Dalton. Kina anses vara nyckeln till att hålla regimen flytande.

-Det är billigare och enklare att bara ge Nordkorea dropp, eftersom Kina inte har något intresse av att utvidga det amerikanska inflytandet till landets gräns i händelse av en återförening, förklarade hon.

Kärnvapen är Nordkoreas enda maktmedel, säger doktor Dalton, och nämner deras mycket sofistikerade anrikningsanläggningar som USA:s nukleära vetenskapsman Siegfried Hecker avslöjade. 

– Ingen nation skulle ge upp den sortens makt, sade hon.

Med så många faktorer som spelar in, svårare att få uppmärksamhet och underrättelser från Nordkorea saknas, vill inte doktor Dalton gissa vad Nordkoreas nästa drag kan bli.

Översatt från engelska:http: //www.theepochtimes.com/n2/content/view/46724/