Restaurang för döva får internationell uppmärksamhet
Teckenspråksinstruktioner visas inne på Signs Restaurant & Bar i Toronto. Restaurangen, som kan ta emot 150 gäster, har 70 procent döva som anställda och serverar till både döva och hörande gäster. (Bild med tillstånd från Restaurant & Bar)


Anjan Manikumar fick idén till sin banbrytande restaurang genom en enkel handling av godhet.

Manikumar brukade arbeta som servitör på en Boston-pizzeria- och restaurang där han ofta interagerade med en manlig kund som var döv. Efter olika misslyckade försök att kommunicera, insåg Manikumar att bara det att peka på menyns rätter och nicka, inte var den nivå på service som mannen egentligen förtjänade. Han bestämde sig därför för att lära sig lite teckenspråk.

Gästen blev så glad över att Manikumar försökte lära sig teckenspråk att han kom oftare till restaurangen och även började ta med sig sina vänner dit. Det var då Manikumar fick en idé: Varför inte utforma en restaurang som kan ta emot både döva och hörande gäster?


En anställd visar restauranggäster hur man beställer genom tecken med hjälp av en ”lathund” i menyn. (Bild med tillstånd från Restaurant & Bar)

En anställd visar restauranggäster hur man beställer genom tecken med hjälp av en ”lathund” i menyn. (Bild med tillstånd från Restaurant & Bar)

Startade restaurang med döv personal

Efter att ha fullgjort sina studier på högskolan startade Manikumar sin Signs Restaurant & Bar i centrala Toronto för cirka tre månader sedan. Den är det första av sitt slag i Kanada. Restaurangen består av hela 70 procent döva anställda och som serverar både de döva och de hörande personerna. De hörande gästerna bjuds in till att kommunicera med de döva servitörerna på teckenspråk genom enkla instruktioner i menyerna.

– Feedbacken har varit fantastisk. 100 procent, i stort sett alla våra gäster, älskar hela konceptet, säger Manikumar. Han har även tänkt göra franchise av sin affärsrörelse.

– Vi har gjort detta till en fantastisk erfarenhet då vi förenar döva och hörande tillsammans i samhället. 

Populär arbetsplats

Turister från länder som Indien, Tyskland, Storbritannien och USA har kommit för att äta på restaurangens 150 platser. Nyligen träffades 45 döva medlemmar där från ett amerikanskt hockeylag för att äta lunch.

– Vi har precis öppnat och redan börjat få förfrågningar från så långt som Storbritannien, sade Manny Manikumar, Anjans far och den huvudsaklige investeraren i företaget.

– Individer och företag är nyfikna på vårt koncept att anställa döv personal och de har verkligen stött oss och önskar oss fortsatt framgång.

Men det som förvånade den unge Manikumar mest är mängden döva som visat intresse att jobba i restaurangen. Över 300 döva personer sökte jobb endast tre dagar efter att annonsen kom ut. Nu får han så många som 100 mail om dagen från hela världen som undrar om det finns något jobb på restaurangen.

 – Jag har fått mail från Australien, Japan, Nya Zeeland, döva människor från Kina, Indien, överallt, alla vill komma till Signs och arbeta i Kanada, säger han.

Detta kan bero på den höga arbetslösheten bland de döva i samhället. Enligt Kanadas förening för döva, är endast 20,6 procent av de döva kanadensarna heltidsanställda, 41,9 procent är undersysselsatta och 37,5 procent är arbetslösa. Som jämförelse är 61,8 procent av alla kanadensare anställda varav endast omkring 7 procent är arbetslösa.


Den döve och restaurangchefen Rachel Shemuel (längst till vänster) samspråkar med gäster genom teckenspråk. (Bild med tillstånd från Restaurant & Bar)

Den döve och restaurangchefen Rachel Shemuel (längst till vänster) samspråkar med gäster genom teckenspråk. (Bild med tillstånd från Restaurant & Bar)

Företagsidé gav ringar på vattnet

Detta faktum har fått andra restauranger att anställa döva, något som poppat upp de senaste åren även i USA, Paris och Gazaremsan. Liknande koncept har också uppstått under de senaste åren med restauranger där anställda är blinda som till exempel O.Nair-kedjan – där gästerna äter i fullständigt mörker.

Manikumar ger rådet till alla entreprenörer att fundera på att anställda folk med funktionshinder – eller tjäna ett större socialt behov – något som har framtiden för sig om företagen ska klara sig bra.

– Att inte bara försöka skapa vinst utan även förbättra samhället. Det är det som gör en entreprenör framgångsrik – ekonomiskt såväl som personligen, kommer man att känna sig mer tillfredsställd eftersom man även gjorde något för samhället.


Översatt från