Respekten för mänskliga rättigheter allt sämre
2003 års vinnare av Nobels fredspris, Shirin Ebadi, säger att situationen för dem som försvarar de mänskliga rättigheterna i världens länder blir allt sämre.(Foto: Eric Feferberg AFP)


Försvarare av mänskliga rättigheter lever farligt i många av världens länder. Allra farligast lever de i Columbia, uppger en rapport från International Federation for Human Rights (FIDH), som presenterades i går. Situationen är också mycket allvarlig i Kina, Irak och flera andra länder.

I 2005 års rapport framkommer att 117 människorättsförsvarare dödades eller utsattes för mordförsök under året, att det förekom 92 fall av misshandel eller tortyr, 56 fysiska attacker och 152 hot. 315 satt godtyckligt fängslade. I länder som Nordkorea och Ekvatorialguinea var det svårt att få fram uppgifter, eftersom den systematiska förföljelsen av människorättsförespråkare där gjorde sådan aktivitet i princip omöjlig.

– Den övergripande bilden i rapporten för 2005 speglar en situation där de mänskliga rättigheterna globalt sett genomgått en beklaglig försämring, säger 2003 års vinnare av Nobels fredspris, Shirin Ebadi i en kommentar till FIDH:s rapport.

Hon menar att godtyckligt politiskt agerande mot människorättsförespråkare blir allt vanligare. Samt att det är bråttom att mobilisera för att skydda respekten för yttrande- och organisationsfrihet. Friheter som människorättsförsvarare över hela världen dagligen är beroende av.

Enligt FIDH är Colombia det land där situationen är allra värst. I rapporten nämns Soraya Gutiérrez Arguello, ledare för en advokatorganisation. Hon mottog den 13 maj 2005 ett paket med en illa tilltygad docka, bland annat var den bränd på olika ställen. Dockan associerade till  Soraya Gutiérrez Arguellos åttaåriga dotter och åtföljdes av ett brev som varnade henne för att göra något som kunde äventyra familjens liv.

I Kina, som också kommer högt bland människorättsförbytarna, nämns advokaten Zheng Enchong. Han greps den 6 juni 2003 efter att ha ägnat sig åt försvar av sociala och ekonomiska rättigheter. Bland annat hade han hjälpt människor som tvångsförflyttats i samband med den snabba urbanisering som Kina genomgår. Enchong har dömts till tre års fängelse och ett års berövande av sina politiska rättigheter vid en domstol i Shanghai. Fallet gällde att han sänt information till människorättsorganisationen Human Rights in China, i USA.

FIDH är en internationell frivilligorganisation som arbetar för mänskliga rättigheter. Den grundades 1922 och har avdelningar i 141 länder. FIDH har observatörsstatus eller rådgivande funktion ibland annat FN, Unesco, och Europarådet.