Resenärer mitt bland strömmar och berg
De avbildade människorna och djuren i Fan Kuans vida landskap är reflektioner av de daoistiska idealen att vara ett med naturen (Målning av Fan Kuan)


Fan Kuan 范寬(990-1030 e Kr) är känd för att vara en av de ledande och tongivande konstnärerna inom landskapsmåleri under Norra Songdynastin. Han började studera verk av konstnären Li Cheng 李成 (919967 e Kr), men kom senare fram till att naturen är den enda sanna läraren.

Fan Kuan tillbringade den resterande tiden av sitt liv som eremit i Shanxi bergen. När han hade arbetat i naturen i åratal, tog Fan Kuan ännu ett steg vidare för att söka inspiration från djupare existensnivåer. Han skapade imaginära landskap som var ovanliga och betonade vikten av fantasi och avskildhet från verkligheten.

Den mest berömda målningen av Fan Kuan bär titeln “Resenärer mitt ibland strömmar och berg (He shan xing you, 谿山行旅). Den är ett av de bästa exemplen på traditionellt kinesiskt landskapsmåleri och en förebild för alla kinesiska konstnärer. Den här enormt mäktiga målningen är baserad på den taoistiska principen ”att bli ett med naturen”, (tian ren he yi 天人合一).

Målningen sätter fokus på naturen och världen som en helhet, den stora bilden, istället för individen. Stenblock, träd, en åsnekaravan på väg, gående köpmän, vattenfall som forsar ned och ett tempel i skogen uppe på en klippa, allt har avbildats mycket levande i förgrunden på målningen. Det finns en brytning mellan förgrunden och den centrala bergstoppen bakom. Det ser ut som en bakgrundskuliss som har hängts upp och anpassats i en springa bakom förgrunden.

Det finns människogestalter på bilden, men Fan Kuan har förminskat storleken på dem för att återspegla naturens enorma kraft. Det är lätt att föreställa sig människorna överväldigande av omfattningen, storheten och mysteriet av naturen omkring dem.

Översatt från: <!– /* Font Definitions */ @font-face http://en.epochtimes.com/n2/arts-entertainment/chinese-painting-of-the-weekfan-kuan-5330.html