Resenärer måste förbereda sig
Polis eskorterar asylsökande från ett Öresundståg som stannat vid Hyllie station utanför Malmö efter genomförd gränskontroll. (Foto: Johan Nilsson /TT-arkivbild)


Inför sommaren och semestrarna uppmanar polisen de som planerar utlandsresor att förbereda sig noga. Många har svårt att skilja på id-kontroll och gränskontroll, påpekar John Lamberth, chef för gränskontrollerna i Region Syd.

Handlingar som räcker i id-kontrollen är inte tillräckliga när man passerar gränskontrollen.

Man ska bland annat ha pass och tillräckligt med pengar med sig. Man får inte finnas med i Schengens register och man ska kunna uppge syfte och medel med resan för att kunna komma igenom gränskontrollen.

– Vi försöker göra detta så smidigt för alla, säger John Lamberth, chef för gränskontrollerna i polisens Region Syd, vid en presskonferens i Malmö.

Hittills i år har gränspolisen haft 50 smugglingsärenden, vilket kan jämföras med bara 16, år 2014, berättar Leif Fransson vid gränspolisen, som ansvarar bland annat för utredningar om människosmuggling.

– Det är ingen grov organiserad verksamhet i den meningen att vi hittar några nätverk, utan de vi hittar är chaufförerna som utför jobbet, säger Fransson.

Flera som åkt fast för människosmuggling har varit taxichaufförer.

Tre månaders fängelse är normalstraffet för människosmuggling, men hittills har inga ärenden nått så långt som till tingsrätten.