Rent vatten behövs mer än någonsin på Haiti
Kamp för vatten: En kvinna samlar vatten från ett trasigt rör på gatan i Haitis huvudstad Port-au-Prince den 19 januari. (Foto: Uriel Sinai / Getty Images)


Effekterna av Haitis jordbävning är inte bara omedelbara utan kan komma att kännas av långt in i framtiden, säger experter. Utan adekvat hjälp kan dålig hygien kräva ännu fler liv.

Ulrick Gaillard, vd för Batey Relief Alliance, en humanitär hjälporganisation, och professor vid Indiana University, arbetar för närvarande på Haiti. Han säger att även innan jordbävningen hade endast tio procent av haitierna kranvatten i hemmen. Förorenat vatten som orsakar diarré bidrog till en 42-procentig spädbarnsdödlighet på landsbygden. I jordbävningen förstördes många vattensystem och reservoarer så han räknar med att barnadödligheten kommer att bli ännu större.

– Det kommer kanske att ta ”månader, om inte år” att återställa vattensystemen helt, säger Gaillard.

FN:s generalförsamling antog resolutionen om tillgång till rent vatten

Melanie Brooks, medie- och kommunikationssamordnare för CARE International, förklarar att toaletter och avloppssystem skadades eller förstördes under jordbävningen, vilket leder till att människorna uträttar sina behov i det fria. Detta, och bristen på rent vatten och tvål kommer att främja spridningen av sjukdomar. Om det regnar kommer avföringen att rinna ner i vattentäkter och vattnet kommer att bli ytterligare förorenat.

Dessutom innebär bristen på bra mat att människornas immunförsvar sänks och sjukdomarna kan spridas ännu snabbare.

– Ett litet barn med svår diarré kan dö inom loppet av två dagar, säger Brooks.

CARE uppskattar att det finns 37 000 gravida kvinnor i katastrofzonen som är i stort behov av mat och rent vatten. Läkaren Franck Geneus, samordnare av CARE:s hälsoprogram på Haiti, är också orolig för att kvinnor skall sluta amma sina nyfödda.

Batey Relief Alliance håller på att bygga ett system för vattenrening i Jacmel och hoppas att kunna distribuera vattenfilter bestående av biosand.

CARE tillhandahåller rent vatten med hjälp av vattentankbilar på tillfälligt upprättade ställen för vattendistribution, och distribuerar sina vattenreningspaket, PUR. Man planerar också att snart dela ut matransoner, tält och hygienpaket.

PUR-paketet innehåller pulvriserade kemikalier som tar bort bakterier och uppslammade föroreningar, och varje paket kan rena 10 liter vatten.