Renoveringsprojekt för miljarder använder plastskum på husfasader
Byggnadsfirman kallar detta "cement plus plastskum" och hävdar att det är ett nytt konstruktionsmaterial som kallas "fibernätverk". (Foto: 77go.cn)


I Kina är minnet av de skolbarn som dog i jordbävningen i Sichuan 2008 fortfarande färskt. Skolorna rasade på grund av usel konstruktion och har kommit att kallas ”tofu-hus”.

Nyligen postade en bloggare foton som påstås föreställa ett projekt som lokalregeringen i Guangzhou dragit igång inför Asian Games senare i år som ska hållas där. Det är ett projekt för att dekorera exteriörer på byggnader och har en budget på 10 miljarder yuan, och man kommer använda sig av skum i byggandet.

Bloggaren postade kommenterade bilder av en byggnad norr om korsningen av Jiefang- och Zhongshanvägen. Den nyrenoverade första våningen har ett öppet hål i fasaden. På bilden kan man se att fönsterkarmen är gjord av ett tunnt lager cement med plastskum inuti.

Bilderna har fått uppmärksamhet i kinesisk media. En artikel i Yangcheng Evening News bekräftade att skumkonstruktionen faktiskt är en del av ansiktslyftningsprojektet inför Asian Games i Guangzhou.

Jiefangvägen är en nyckelsektion för renovering inför spelen och renoverades troligen under det kinesiska nyåret.

Bland de nyrenoverade byggnaderna finns det flera fönsterkarmar som redan ser förfallna ut. Cement har ramlat av från hörnen och man kan se det vita plastskummet som är lätt att rycka loss.

Konstruktionsfirman hävdar att det som de kallar ”cement plus plastskum” är till för fönster byggda av ett nytt material som man kallar för ett ”fibernät”.

En talesman för företaget sade till en reporter på Yangcheng Evening News:
– Vi följde konstruktionsspecifikationerna. Materialet uppfyller alla krav, så det ska inte vara några problem.

Enligt Xinkuai News har Guanzhou investerat 10 miljarder yuan i byggnadsprojekt inför Asian Games.

Chefen för byggnadskommissionen, Jian Wenhao, förklarade att stadsledningen försett projektet med kapital och att projektets ägare, företaget GCCDP, sedan använt kapitalet för att ta banklån.

Lu Guanglin, provinsens folkkongressrepresentant, sade dock till Xinkai News att pengarna som GCCDP fått är att betrakta som statens pengar.
– Renoveringsprojektets budget på tio miljarder är inte en del av den statliga budgeten, men det mesta av det är skattebetalarnas pengar.
Med andra ord spenderar man här skattepengar som inte godkänts av kongressen.

Under senare år har Guangzhou genomfört andra stadsrenoveringsprojekt, som inför de nionde nationella spelen. Media ifrågasatte dessa projekt eftersom många av de renoverade taken redan har gått sönder eller ramlat av.

Jian Wenhao hävdar att det nuvarande projektet är annorlunda eftersom de material som används är av mycket hög kvalitet.
– Alla material ska genomgå livstidsbedömningar, den förväntade livstiden måste överstiga 20 år, sade han till Xinkuai News.

Många byggnader inom det här tiomiljardersprojektet använder sig av detta nya skummaterial.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/36144/