Rena kroppen med en detox
Simning är bra motion för att lyckas med att rensa kroppen från slaggprodukter och giftiga ämnen tillsammans med rätt kost. (Foto: AFP/Mychele Daniau)


Vill du bli piggare, gå ner i vikt och må bättre? I alla tider har människor använt olika metoder för att rena kroppen i syfte att må bättre. Det har bland annat skett genom olika fastemetoder, att man lagt om kosten eller badat bastu regelbundet.

En metod som blir mer och mer populär just nu är detox. Det handlar om att avgifta och städa bort de gifter som lagrats i kroppen.

Genom att äta en kost som är utrensande och full av antioxidanter, så renar du din kropp från gifter och slaggprodukter.

Mycket av den mat vi äter innehåller olika ämnen som lämnar kvar gifter och slaggprodukter i kroppen, till exempel transfetter, socker, tillsatser, bekämpningsmedel, färgämnen och konserveringsmedel.

Kroppen har en fantastisk förmåga att rena sig själv och göra sig av med skräp, vilket sker genom levern, som fungerar som kroppens reningsverk. Ibland kan dock systemet bli överbelastat på grund av dåliga matvanor och yttre påvekan som avgaser, utsläpp och cigarettrök. Då kan man hjälpa kroppen genom att göra en detox.

En detox går ut på att driva ut så mycket som möjligt av kroppens ohälsosamma gifter genom att öka intaget av vissa livsmedel som hjälper till med avgiftningen.

Mat som är bra att äta under detoxen är olika sorters kål, som vitkål, grönkål, brysselkål, blomkål och broccoli, samt vitlök, äpplen, rödbetor, kronärtskockor och alfalfa. Alla dessa livsmedel hjälper kroppen att göra sig av med gifter.

För att detoxen skall lyckas är det bra att tänka på vissa saker.

1. Dra ner på kaffet några dagar innan kuren börjar.

2. Börja dagen med ett glas varmt vatten med citron i, lime eller färsk mynta. Det sätter fart på magen och sköljer rent tarmarna.

3.Rör på dig varje dag och ägna dig åt någon favoritsport tre gånger i veckan, till exempel simning eller gymping.

Källhänvisning till allmän litteratur om detox