Religiöst våld återvänder till Nigeria
Kropparna efter dödade i de senaste bombattackerna begravs den 27 december på Naraguta-kyrkogården i Jos, Nigeria. En samordnad attack med fyra bomber i Jos på julafton tog minst 80 liv. (Foto: Aminu AbuBakar/AFP/Getty Images)


Bombningarna på julafton i staden Jos i Nigeria, möjligen utförda av en ny islamistisk extremistgrupp, skördade ytterligare 80 liv i det våldsdrabbade ”Mellanbältet”, där tusentals redan dödats under det gångna decenniet.

Dödssiffran från förra helgen höjdes på tisdagen till ”mer än det dubbla” av det som tidigare hade offentliggjorts av polisen. Nigerias krisadministrationsbyrå (NEMA) meddelade, efter att sjukhusen hade besökts, att antalet dödade var 80, enligt Nigerian Tribune.

Fyra bomber exploderade nästan samtidigt på julafton i Jos, med kristna mål såsom kyrkor, och kristna julhandlare som fanns också bland offren.

Enligt den nigerianska nyhetssajten ”thisdayonline” har “Jama’atu ahlus-Sunnah Lidda’awati wal Jihad” tagit på sig ansvaret för attacken. Två av deras reportrar, med baser i Lagos och Jos, säger att man i ett obekräftat uttalande på mansoorah.net rubricerat ”Ett uttalande rörande Jos- och Borna-attackerna” tar på sig ansvaret.

Den nya gruppen uppger att deras våldsaktioner var ”för att börja hämnas de grymheter som begåtts mot muslimer i dessa områden, och i landet som helhet”, enligt citat från webbsidan.

Webbsidans trovärdighet ifrågasätts i flera rapporter. Euronews säger att obekräftade rapporter från Lagos pekar på att islamistsekten Boko Haram har tagit på sig ansvaret. Och BBC säger att webbsidan mansoorah.net kan tillhöra Boko Haram.

Våldet utfördes i ”Mellanbältet”, en region mellan det kristna södra och det islamiska norra Nigeria. Våldshandlingar mellan muslimer och kristna är vanliga i regionen.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon framförde sina kondoleanser och fördömde nyligen det dödliga våldet i Nigeria. Hans talesperson sade i ett uttalande på tisdagen att Ban Ki-moon
”fördömer dessa beklagliga våldshandlingar, särskilt vid den tid då miljoner nigerianer firar religiösa högtider, och stöder de nigerianska myndigheternas satsningar på att ställa de ansvariga inför rätta”.

De 152 miljoner invånarna i Nigeria är nästan jämnt fördelade mellan två religioner; 50 procent är muslimer och 40 procent kristna. I Nigerias historia har spänningar mellan de två grupperna om och omigen lett till sammandrabbningar som har kostat tusentals människor livet.

Enligt en FN-rapport i mars har under det gångna decenniet våldshandlingarna mellan de två grupperna dödat 13 500 och tvångsförflyttat många fler. Våldsvågorna, som äger rum några gånger om året, alternerar med övervägande ta muslimska och kristna liv.

FN fokuserar dock inte bara på religiösa grupper, utan också på etniska religiösa grupper. Enligt en analys gjord av Stratfor i början på 2010, är spänningar i Platåstaten, där Jos är belägen, inbakade i problemet: ”Vem är verkligen infödd i området och sålunda förtjänar att ha kontroll över lokala politiska uppdrag och beskydd?”

Betydelsen av etnicitet jämsides med religion som orsak till spänningarna i regionen har fastslagits i amerikanska utrikesdepartementets Rapport om internationell religiös frihet från 2010, publicerad i november. Där står att läsa att de ”religiösa skillnaderna löpte ofta parallellt och förvärrade skillnaderna mellan etniska grupper”.

Etnicitet och religion formar tillsammans skillnader i identitet och livsstil, vilket, när det kombineras med konkurrens om knappa resurser, ofta formar en underliggande grund för en våldshandling, säger rapporten. Den våg av religiöst våld som drabbade Jos år 2008 och kostade hundratals människor livet, tros ha orsakats av fientlighet som byggts upp på grund av ömsesidig diskriminering, enligt amerikanska utrikesdepartementets rapport.

På ytan kan den tändande gnistan variera. På sommaren 2009 hade våldet från islamistsekten Boko Haram en politisk orsak, enligt Stratfor. Försöken från det styrande Folkets demokratiska parti att få kontroll över de nordliga staterna och på så sätt få bättre reslutat i valet, kan ha triggat de handlingar som dödade 700 människor.

Upploppen i Jos i januari och mars, i vilka hundratals dödades, kan till stor del tillskrivas
”bristen på rättvisa och försoning i Platåstaten efter 2008 års våldsamheter”, enligt rapporten från amerikanska utrikesdepartementet.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/48225/