Religiöst förtryck i Xinjiang under ramadan
Muslimer i Pakistan ber fredagsbön den första fredagen i ramadan, i Karachi 5 september i år. (Foto: Asif Hussain/AFP/Getty Images)


Ramadan har precis börjat för de muslimska uigurerna i Xinjiang, men det kinesiska kommunistpartiets myndigheter har enligt uppgift slagit ner på religiösa aktiviteter bland muslimer.

Hemsidan för staden Yingmaili listar för närvarande nio regler som utfärdats för att ”upprätthålla stabilitet under ramadan”.

På listan finns saker som att hindra lärare och elever från att iaktta ramadan och den kräver att män rakar sina skägg, att kvinnor tar av sig sina slöjor, hindrar moskéer från att låta människor som inte bor i staden stanna över natten, förbjuder pensionerade regeringstjänstemän från att gå in i moskéer och kräver att restauranger upprätthåller vanliga öppettider.

Under ramadan håller restauranger vanligen stängt under dagen eftersom folk fastar från soluppgång till solnedgång. Muslimer som iakttar ramadan äter vanligen ett stort mål på natten.

I nuläget har uppåt ett dussin muslimska restauranger i området blivit av med sina licenser för att de hållit stängt under ramadan.

I år tvingade kommunistregimen i Kina producenter av Halal-mat att skriva på en garanti att de skulle hålla öppet under ramadan. Att stänga under den perioden betraktas därmed som illegalt.

Dilixiati, talesman för Uiguriska världskongressen, sade till radiokanalen Sound of Hope att den kinesiska regeringen har placerat ut övervakningsteam i områden för gruvdrift och affärsverksamhet, i byar och skolor för att hålla koll på uigurerna i området och begränsa deras aktiviteter under ramadan.

Vidare har kommunistpartiet erbjudit gratis luncher till lärare och elever i alla större skolor och institutioner i ett försök att avslöja alla som ägnar sig åt ramadanaktiviteter. Om man inte äter lunch bevisar detta att man fastar och man blir då straffad av skolmyndigheterna och kan till och med bli relegerad.

Enligt Dilixiati är alla religiösa aktiviteter, kulturella traditioner och traditionella uiguriska kläder förbjudna. Dessutom har alla religiösa publikationer konfiskerats och stängts ner regimen.

Det tycks som om kommunistpartiet använder den senaste tidens våld i området som ägde rum under OS som en ursäkt för förtryck. ”När vi drabbas av våldsamma och störande aktiviteter från religiösa extremister, separatister och extremister måste vi intensifiera den ideologiska undervisningen av religiösa ledare och utövare” stod att läsa i en notis i länet Xinjiang, Zhaosus hemsida.

En notis på länet Xinhes hemsida hade liknande tongångar: ”Vi måste på ett lämpligt sätt varna och hejda religionsutövare från att organisera och planera storskaliga bönegrupper och hindra alla stora folkmasseincidenter som kan skada den sociala stabiliteten.”

Dilixiati misstänker att kommunistpartiets avsikt är att utrota uigurernas tro eftersom de anser att den hindrar kommunistpartiet från att assimilera folkgruppen till den kommunistiska ideologin.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/china/chinas-communist-regime-suppresses-uighur-ramadan-activities-4040.html