Religionsfriheten glider nedåt i världen
Pakistanska sunnimuslimska aktivister från Ahle Sunnat Wal-Jmmat skriker slagord under en protest mot bombattack utanför sunnimuslimska seminariet i Karachi den 8 juni. (Foto: Asif Hassan / AFP / Gettyimages)


I en tid när åtminstone några länder lättar på politiska uttrycksformer glider religionsfriheten i världen nedåt, säger USA:s utrikesminister Hillary Clinton.

När Clinton pratade om Förenta staternas ”Internationella rapport om religionsfrihet (International Religious Freedom Report)” den 30 juli 2011 sade hon att, nu mer än någonsin, var det angeläget att belysa frågan om religionsfrihet. 

”När vi betraktar den globala situationen och frågar oss om religionsfrihet ökar eller minskar, är svaret allvarsamt”, sade hon vid Carnegie Endowment for International Peace i Washington DC. ”Mer än en miljard människor lever under regeringsstyren som systematiskt undertrycker religionsfrihet.”

Den årliga rapporten belyser brott mot utövning av religion och religiösa minoritetsgrupper, identifierar förövarna och dokumenterar de metoder som används för att begränsa religiösa uttryckssätt eller tro.

Kina kritiserades för sina fortsatta tunga restriktioner på oregistrerade kristna kyrkor, uiguriska muslimer, tibetanska muslimer, tibetanska buddister och Falun Gong-utövare.

”Självbränningen av över 40 tibetaner som protesterar mot Kinas politik visar deras desperation”, sade Suzan Johnson Cook, en resande ambassadör för internationell religionsfrihet, vid en pressträff på utrikesdepartementet inför Clintons tal.

För andra året i rad var Kina på en olycksbådande lista över åtta länder, som även inkluderar Nordkorea, Iran och Saudiarabien, som har utsetts vara länder av särskilt intresse (CPC) för ”kronisk” och ”systematiskt” missbruk av religionsfriheten.

Nordkorea är fortfarande ett land ”där verklig religionsfrihet inte existerar och Iran, där religionsfrihet försämrades från en redan fruktansvärd situation”, sade Johnson Cook.

I år identifierar rapporten de viktigaste trenderna i missbruket av religionsfrihet, en del som är tydliga i auktoritära regeringsstyren och andra i länder som går över till demokrati.

I Tunisien, Libyen, Egypten och Burma, där regimer fallit eller flyttas till mindre restriktiva praxis, har människorna tagit de första stegen i de nyfunna friheterna. Övergången är dock förenad med sina egna faror, särskilt för minoriteter.

Till exempel har våld mot koptiska kristna ökat i Egypten likväl som incidenter mot den muslimska etniska rohingyaminoriteten i Burma, som förblir utfryst.

En ökad användning och missbruk av hädelselagar för att ytterligare begränsa religionsfriheten och yttrandefriheten har också uppmärksammats som en växande trend. I Saudiarabien är hädelse mot wahabitolkning av sunniislam bestraffad med döden, medan i Indonesien är straffet fängelse.

I Pakistan utsätter sig alla som hädar eller kritiserar hädelselagar sig själva för risk att bli mördade av extremister.

En ökning av antisemitism identifierades som en oroande trend. Rapporten nämner Venezuela för antisemitiska uttalanden i officiella medier och Iran för ohämmad förnekande av Förintelsen. I Europa hände det i Ukraina och Frankrike att judiska kyrkogårdar och synagogor skändade och Ungern fick se uppkomsten av ett antisemitiskt politiskt parti.

Vissa regeringar har också uppmärksammats för att ha kallat minoriteter för ”våldsamma extremister”, enligt rapporten med hänvisning till Bahrain, Ryssland, Irak och Nigeria.

”Myndigheterna skiljer ofta inte mellan fredliga religiösa praxis och kriminella eller terroristaktiviteter”, enligt rapporten.

Att belysa vikten av religionsfrihet, beskrev Johnson Cook det som ”kanariefågeln i kolgruvan”.

Religionsfrihet var ”nödvändig för ett stabilt, fredligt och blomstrande samhälle”, sade hon och tillade: ”Det går hand i hand med yttrandefriheten, yttrandefrihet och mötesfrihet, och när religionsfrihet är begränsad är alla dessa rättigheter i riskzonen . ”

Översatt från” target=”_blank”>