Rekordtider i Göteborgsvarvet
Vinnaren, med nummer 105, Joyce Chepkurui, står tillsammans med Lucia Mwihaki Kimani innan starten. (Foto: Khosro Zabihi / Epoch Times)


Göteborgsvarvet drog denna helg många löpare och stor publik till Göteborg. Tävlingen arrangerades i år för 32:a gången och med 59 417 anmälda personer är det ett av världens största löparevenemang.

I startområdet var det fullt av löpare och publik. I gräset låg en löpare och hade det gott i solen. Han heter Stefan Elmstrand och kom från Emmaboda. Elitlöparna skulle starta inom en halvtimme men Stefan startade först om två timmar så han tog det lugnt. Uppvärmningen kunde vänta lite.

– Jag springer Göteborgsvarvet för att ha något att träna inför, och så är det kul, det är stämning och en folkfest, säger Elmstrand och det är fjärde gången han springer loppet och tiden brukar ligga på två timmar.


Idel kenyaner och etiopier på startlinjen, Albert Kiplagat Matebor nummer 13 står i andra raden. (Foto: Khosro Zabihi / Epoch Times)

Idel kenyaner och etiopier på startlinjen, Albert Kiplagat Matebor nummer 13 står i andra raden. (Foto: Khosro Zabihi / Epoch Times)

Löparna släpps i väg i 27 omgångar och det tar tid, därför hann Elmstrand inte ens påbörja sitt lopp förrän dagens vinnare kom i mål på rekordtid. Vinnaren, kenyanen Albert Kiplagat Matebor sprang helt ensam de sista kilometerna. Det tidigare banrekordet låg på 61,10 minuter men blev nu slaget när den snabbfotade löparen kom in på Slottskogvallens arena på 60,52.

Den snabbaste kvinnan, kenyanskan Joyce Chepkirui, tog sig också in på rekordtid, 1.09.04, och därmed rök norskan Lise Andersens banrekord 69,28 från 2000. Efter ett ryck under den första kilometern sprang Yoyce Chepkirui ifrån alla andra damer. Om loppet säger hon enligt GP:

– Publiken var fantastisk, musiken och alla tillrop hjälpte mig när krafterna började ta slut. Det var en rolig upplevelse att springa loppet – men jobbigt, jobbigt.

I år var dock temperaturen på löparnas sida, till skillnad från förra året då det  var uppåt 30 graders värme. Även vinden var med löparna när de kom över på Hisingen. Deltagarna i loppet fördes fram av ett 50-tal musikband som spelade utmed banan, men mest hjälptes de fram av ropen och applåderna från den glada publiken som skapade en trevlig stämning.


Emma Svensson anmälde sig till GöteborgsVarvet för annars hade hon ångrat sig. (Barbro Plogander/ Epoch Times)

Emma Svensson anmälde sig till GöteborgsVarvet för annars hade hon ångrat sig. (Barbro Plogander/ Epoch Times)

Det är trevligt att springa detta halvmaraton, håller Emma Svensson, från Göteborg, med om. Hon har sprungit två lopp tidigare och siktar i år på 2,10.

– Jag springer Göteborgsvarvet för att det är roligt och för att jag ska ha något att träna inför. Jag ångrar mig nog om jag inte anmäler mig, tänkte jag.

Denna löparhelg inleddes emellertid redan i fredags med ett speciallopp för tjejer och killar i alla åldrar med begåvningsmässigt funktionshinder. 1 200 deltagare anmälde sig vilket är 370 fler än förra året.

Senare på fredagen, framemot kvällen, gick Stav Göteborgsvarvet. Det heter så, men stavar är inget krav, det gick bra att promenera. Det blev en vacker tur i fint vårväder först i Slottsskogen med fortsättning in i Botaniska Trädgårdens blomning och med fantastisk utsikt uppe på Änggårdsbergen.

Och på söndag deltar 11 000 ungdomar upp till 19 år i olika ungdomslopp.


Starten har gått och 21 km ligger framför löparna att avverka. (Khosro Zabihi / Epoch Times)

Starten har gått och 21 km ligger framför löparna att avverka. (Khosro Zabihi / Epoch Times)