Rekordstor minskning av ryska turister till Finland
Prisma supermarket i Finland, nära Helsingfors. (Foto: AFP/Lehtikuva/Vesa Moilanen


I spåren av de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland på grund av Krimkriget märker man i Finland att turistströmmen från Ryssland till Finland har minskat.

De politiska spänningarna fortsätter i Ryssland tillsammans med de ekonomiska sanktionerna varför man tror att antalet ryska turister till Finland kommer att minska med en femtedel under årets julhelger.

Övernattningar mellan januari och augusti i år har varit mer än 11 procent lägre. Visumansökningar till Finland har också varit 30 procent mindre än året innan, enligt tidningen Helsingin Sanomat.

Försvagad rysk valuta minskar resande
Flera orsaker har uppgivits till denna drastiska minskning av turistflödet. Den viktigaste sägs vara försvagad rubelkurs då den ryska valutan på kort tid förlorat i värde mer än tio procent och ryska medborgare har därmed fått försvagad köpkraft.

En annan viktig orsak är att Ryssland uppmanat sina medborgare att undvika att resa till 150 länder vilket i praktiken har tolkats som förbud. Ukraina hade också under kriget ålagt reseförbud för fyra miljoner ryssar.

Förmånliga visumregler
Under tidigare år har Finlands turistnäring kunnat glädjas åt de många ryska turisterna som kommit för att handla lite exklusivare varor i väst. Ofta reser de sedan vidare via Finland till andra Shengenländer.

Finland har underlättat visumformaliteterna i väntan på visumfrihet för ryska medborgare. Detta har inneburit att om man hade fått visum till Finland gällde visumet i alla 26 Schengenländerna. Finland är dock ett primärt land och turisterna spenderar pengar på övernattning, shopping och restaurangbesök i Helsingfors och andra städer längs vägen.

Finland beviljade under tidigare år en tredjedel av alla visum till ryska medborgare jämfört med andra Shengenländer. 2005 beviljades 365 000 visum och 2011 var det 1,2 miljoner, enligt uppgifter från tidningen Huvudstadbladet (Hbl).

Alternativa resmål
På grund av den försvagade köpkraften söker sig ryska turister till länder där de får mer valuta för sina pengar, som till exempel Estland, Grekland och Thailand, uppger nättidningen svenska.yle.fi.

Ryska medelklassen har tidigare ofta firat julhelgerna i Finland och det är den gruppen som haft råd att resa. Julhelgerna är den viktigaste säsongen då man har längre semestrar och kan boka resor till Lappland för att åka skidor.

Den minskade turistströmmen slår hårt mot restaurang- och hotellnäringen i uteblivna intäkter. Förra året lämnade ryska turister 1,4 miljarder euro i Finland vid sina besök.