Rekordmånga journalister har fängslats under 2012
Den här bilden som togs runt 1998 och släpptes den 21 augusti 2012 av familjen Yamamoto i deras hem i Tsuru, Yamanashi Prefecture, visar den japanska kvinnliga reportern Mika Yamamoto (till vänster) och hennes far Koji Yamamoto (till höger). Yamamoto dödades 2012 i en skottlossning i den konfliktdrabbade norra syriska staden Aleppo, enligt Japans utrikesdepartement den 21 augusti. (Foto: Jiji Press / AFP / Getty Images)


En framstående mediebevakare fastslog i sin årliga pressfrihetsrapport att ett ”rekordhögt” antal journalister fängslades runt om i världen förra året.

Övervakningskommittén för pressfrihet, The Committee to Protect Journalists (CPJ) uppskattar att 232 journalister fängslades fram till 1 december 2012. Siffran är en ökning med 53 fler frihetsberövanden än vid det  tidigare rekordet 2011.

En anledning till ökningen av antalet fängslade journalister beror delvis på ”den utbredda användningen av anklagelser om terrorism och andra antistatliga överträdelser mot kritiska journalister och redaktörer”, rapporterade den New York-baserade vakthunden i onsdags.

Kina, Iran och Turkiet har pekats ut som ”storskaliga” fångvaktare av journalister och ländernas insatser bidrog till att driva upp den globala siffran. Förra årets siffra slog det tidigare rekordet på 185 från 1996.

”De tre nationerna, världens värsta fångvaktare av press, utnyttjade alla vaga antistatliga lagar för att tysta avvikande politiska åsikter, inklusive de som uttrycks av etniska minoriteter”, sade CPJ.

Gruppen tillade att ”antistatliga anklagelser som terrorism, förräderi och omstörtande aktivitet var de vanligaste anklagelserna som riktas mot journalister” och mer än 132 journalister anhölls över hela världen på grund av sådana anklagelser.

Syrien, ett land som plågats av inbördeskrig, och den östafrikanska nationen Eritrea har fängslat ett stort antal journalister, säger CPJ. Många journalister i de två länderna hålls fängslade i hemliga anläggningar utan att några formella anklagelser riktats mot dem offentligt. Eritrea beskrevs av gruppen som ”den värsta missbrukaren av rättssäkerhet” .

De följande fem länderna som fängslat flest journalister förra året var Vietnam, Azerbajdzjan, Etiopien, Uzbekistan och Saudiarabien, sade gruppen.

Förra månaden rapporterade International Federation of Journalists (IFJ) att 121 journalister dödades runt om i världen under 2012, vilket markerar det som ett av de blodigaste åren någonsin för mediearbetare. Konflikten i Syrien har orsakat många journalisters dödsfall.

Gruppen har beskyllt det ökade antalet dödsfall på passivitet från världens regeringar och FN, och menar att världsmakterna bara erbjuder tomma ord i stället för konkreta åtgärder för att minska antalet journalisters dödsfall.

”Det är inte konstigt att det skyhöga antalet dödade journalister har blivit ett vanligt förekommande inslag under det senaste årtiondet då den vanliga reaktionen från regeringar och FN har varit några fördömande ord, en flyktig undersökning och en axelryckning av likgiltighet”, sade Jim Boumelha, chefen för IFJ,  förra månaden

Översatt från engelska