Rekordmånga asylsökande till Sverige senaste veckan
Nyanlända flyktingar till Malmö 10 september, 2015. Den senaste veckan har 7 000 personer sökt asyl. Foto: Ola Torkelsson/AFP/Getty Images


Flyktingmottagandet har varit rekordhögt i Sverige den senaste veckan. Migrationsverket tror att det kan bero på tal om stängda gränser i EU, och man kallar situationen ”ansträngd”.

Över 7 000 personer har de senaste sju dagarna sökt asyl i Sverige. På Migrationsverket ser man en stark ökning de senaste veckorna. Situationen kan bara jämföras med den 1992, under kriget i det forna Jugoslavien, men antalet sökande är många fler nu.

Tidigare veckor har 3 000 asylsökande registrerats per vecka. De senaste sju dagarna har antalet mer än dubblerats. På tisdagen sökte 1 245 personer asyl.

– Det är en ansträngd situation. Än så länge har vi hittat boende till dem som behöver boende, säger Pierre Karatzian, vid Migrationsverkets presstjänst.

Rädsla för stängda gränser

En rädsla för att EU håller på att stänga sina gränser är en anledning som Migrationsverket tror har lett till ökningen.

Helena Carlestam, omvärldsanalytiker på Migrationsverket, säger att så fort det händer något som gör att man tror att EU kommer att börja stänga gränser och öka kontrollerna, då ökar antalet asylsökande.

– Vi kanske kommer att se en säsongsmässig avmattning i oktober. Men så länge det finns detta enorma behov att söka skydd, kommer antalet människor som söker sig till Europa vara fortsatt högt, säger Carlestam.

Särskild ledningsstab

Situationen är så speciell att Migrationsverket har inrättat en speciell ledningsstab, skriver SVT. Nya ankomstorter öppnas hela tiden.

– Vi har en beredskap, men det krävs att vi hela tiden hittar nya boendeplatser. Vi har gått ut med en förfrågan via länsstyrelser, för att ha framförhållning, säger Karatzian.

På Migrationsverkets hemsida finns också instruktioner till privatpersoner som vill hjälpa till med boende i olika former. Migrationsverket vill inte lämna någon på gatan, man ordnar med mat och boende för de sökande, enligt hemsidan.