Rekord i isdygn
En man rastar sin hund i iskylan i Östersund. (Foto: AFP/Jonathan Nackstrand)


I ett så långsträckt land som Sverige brukar vädret växla mellan mildväder och vinterkyla, innan vintervädret stabiliserar sig efter jul. Men så icke i år för vi har haft vinterväder sedan senare hälften av november.

När temperaturmätaren inte tar sig över nollsträcket ett dygn, kallas det för ett isdygn. Så har vädret varit i stora delar av Sverige.

Nu har vi haft en period med obruten kyla innan nyåret och det är rekord, skriver SMHI på sin sajt. Med väderstationer runt om i landet har män och kvinnor mätt temperaturen i alla väder i drygt 150 år.

Stockholm har emellertid en ännu längre mätserie. Huvudstadens isdygn började i år efter den 24 november som hade +0,7 grader. Efter det har det varit kallt.

Efter att ha gått igenom statistiken kom SMHI fram till att man får gå tillbaka i tiden till den 30 november 1788 för att finna samma vädersituation. Den perioden varade fram till den 18 januari 1789.

Tänker då kylan avta? Inte då, den fortsätter att jobba för högtryck. På torsdag växlar ändå vädret till lågtryck och molnigheten ökar i hela landet. Förutom fjällen blir det uppehåll med temperaturer mellan 10 minusgrader i söder till omkring -20 i norr.

Dagen efter är det nyårsafton och på kvällen vid tolvslaget blir det raketuppskjutning. Då, skriver SMHI, ökar molnigheten. Vi får väl se!