Reinfeldt segrare utan majoritet
Moderaterna med Fredrik Reinfeldt i spetsen kammade hem segern i Sveriges riksdagsval. (Foto: Odd Andersen/ AFP)


I ett grått Sverige gick medborgarna till val för att bland annat välja en ny riksdag och därmed regering. Klockan 20 stängdes vallokalerna och valsedlarna började räknas.

Samtidigt presenterades den stora undersökning som gjorts utanför vallokalerna av SVT där de frågat hur väljarna röstat. Den visade att den sittande borgerliga alliansen väntades vinna fast inte få majoritet. Vid midnatt fanns ett preliminärt resultat och det stämde med undersökningen.

När väljarna hade fått säga sitt, blev deras val att den sittande Alliansen kan bli kvar vid makten men den får inte majoritet. I stället hamnar den blivande regeringen i en besvärlig situation. För första gången kom Sverigedemokraterna, ett nationalistiskt parti, in i Sveriges riksdag.

– Vi kommer inte att samarbete med eller söka stöd hos Sverigedemokraterna, säger Fredrik Reinfeldt, nuvarande statsminister och partiledare för Moderaterna som gick framåt i valet.

Istället vill Reinfeldt söka stöd hos Miljöpartiet och han hoppades att de ska svara positivt på hans invit. Men Maria Wetterstrand, språkrör för Miljöpartiet, var inte road.

– Han vill att vi ska bli något slags passivt stöd för honom, och då undrar jag hur han tänkt, sade Wetterstrand och pekade ut några olika frågor där Miljöpartiet och Moderaterna har olika syn.

Tidigare på kvällen hade hon dock sagt:

– Bollen ligger hos alliansen.

– Det är Fredrik Reinfeldt som nu bestämmer, sade då Peter Eriksson, Miljöpartiets andra språkrör.

Socialdemokraterna gick tillbaka i årets val med 4,4 procent. Mona Sahlin, partiets ledare, sade i ett tal på Socialdemokraternas valvaka att Sverige hamnat i ett oklart och farligt politiskt läge och att hon aldrig kommer att medverka till att ge Sverigedemokraterna politisk makt.

– Jag har vigt mitt liv till kampen mot främlingsfientligheten. Det slutar inte nu, det är nu det börjar på allvar. Nu är det upp till Fredrik Reinfeldt hur han tänker styra Sverige.

Själva har Socialdemokraterna styrt Sverige 83 procent av tiden sedan 1932 men i år lyckades för första gången en borgerlig regering hålla sig kvar vid makten för en andra regeringsperiod.