Reinfeldt sammanfattade sin tid i politiken
Fredrik Reinfeldt när han talade på valnatten 2014. (Foto: Henrik Montgomery/ Getty Images)


Tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt använde på onsdagen sin sista partiledardebatt till att sammanfatta sin tid i Sveriges riksdag och regering.

Reinfeldt valdes in i riksdagen för första gången 1991.

– För mig som har utpekat 75 år som året för att sluta jobba, så är alltså nu bara halva min jobbresa gjord. Jag tror att det är nyttigt att byta spår i livet ibland, sade han.

Han har sett stora förändringar i svensk politik under de här åren, sade han. Idag är väljarna rörligare och vill ha fler partier. Det som när Reinfeldt kom in i politiken beskrevs som fem fundament av fasta riksdagspartier har nu blivit åtta partier.

Nya vägar att styra landet

– När väljarna ändrar förutsättningar så måste vi också ställa oss frågan hur det påverkar vår förmåga att styra Sverige?

Sverige får nu fungera som en förhandlingsdemokrati eller som en form av kontraktsdemokrati, sade han, vilket innebär att man måste hitta framkomliga vägar med samarbete.

Med fler riksdagspartier har partimedlemmarna blivit färre, men intresset för politik är större idag än för 25 år sedan, hävdar Reinfeldt.

Tre stora samhällsförändringar

Han framhäver tre stora förändringar som skett det senaste kvartsseklet: Sveriges ekonomi har blivit starkare än vad den har varit på 40 år, vilket är ett resultat av reformer under ett par generationer politiker: Carl Bildt, Ingvar Carlsson, Göran Persson och alliansregeringen. Han sade att Sverige skapar fler jobb, trots stora utmaningar där en del hamnar utanför. Slutligen lyfte han fram att samhället har blivit mer öppet och tolerant, parallellt med att främlingsfientligheten vuxit.

Han avslutade med att uppmana till att ta ställning, och riktade sig till hela svenska folket:

– Sverige är fantastiskt, men hoten mot vårt öppna samhälle ska tas på allvar, och det börjar hos er. Ni har alla ett ansvar att skapa det samhälle ni själva vill leva i. Bli inte vi eller dom, bara vi.

Övriga partiledare tackade av den före detta statsministern med presenter som en t-shirt med texten ”Världens bästa kompis” och en korvgryta.

Meddelade sin avgång på valnatten

Fredrik Reinfeldt (M) var Sveriges statsminister från 6 oktober 2006 till 3 oktober 2014. Som partiledare lanserade Reinfeldt programmet De nya Moderaterna 2005 och var en av de drivande i formandet av det borgerliga samarbetet Allians för Sverige 2004.

I och med valet 14 september 2014 meddelade Fredrik Reinfeldt att han kommer att avgå som partiledare för Moderaterna under våren 2015.

Partiledardebatten direktsändes i svt.