Reinfeldt nöjd med Bushsamtal
Statsminister Fredrik Reinfeldt träffade USA:s president George W. Bush i Ovala rummet i Vita Huset, Washington den 15 maj 2007. (Foto: AFP /Jim Watson)


Det var en mycket nöjd statsminister Fredrik Reinfeldt som efter en timmes diskussioner med USA:s president George Bush kom ut från Vita Huset på tisdagen.

-Man känner kraften i hans ledarskap, sade Reinfeldt.

Strax före klockan 17 svensk tid gled en svart Lincoln town car in framför Vita huset. Ur klev Fredrik Reinfeldt och Sveriges ambassadör i Washington Gunnar Lund.

Efter en timmes väntande i den stekheta solen släpptes svenska och amerikanska journalister in i Ovala rummet, dock utan att få ställa några frågor. I stället gjorde George Bush ett kort uttalande.

-Vi pratade om klimatförändringarna, och statsministern är bekymrad över utsläppen av växthusgaser och jag delar den oron. Jag försäkrade honom om att jag är bekymrad över såväl de miljömässiga som säkerhetspolitiska aspekterna av att vara för beroende av olja. Jag uttryckte också min optimism över att kunna reducera bensinförbrukningen i det här landet med 20 procent de kommande tio åren och över alternativa drivmedel.

-Jag uppskattar det ledarskap ni har tagit i denna viktiga fråga, inte bara i ert eget land utan även i EU. Jag gratulerar er för den starka ledare ni är, sade George Bush.

På en efterföljande pressträff sade Reinfeldt att han var nöjd över att ha fått en timme med presidenten och att klimatfrågan stått i centrum.

Några konkreta löften från USA i klimatfrågan fick inte Reinfeldt. Det framkom också mellan raderna, att trots att det amerikanska engagemanget för klimatfrågor ökat påtagligt på sistone, så står USA och EU fortfarande långt ifrån varandra.

-Amerikanerna ifrågasätter om det är möjligt med internationella avtal som involverar alla. Min utgångspunkt har varit att förstå den logiken, sade Reinfeldt.