Reinfeldt lovar att fem miljoner ska ha ett jobb 2020
Fredrik Reinfeldt, Moderaterna, i Almedalen 2014


-Det här är en högtidsstund i en demokrati. Människor har samlats för att lyssna på en person som åtminstone anser att han har något att säga, sade Fredrik Reinfeldt Moderaternas ledare, lite självironiskt, när han höll sitt tal i Almedalen på torsdagen.

Det blåste på Gotland med lite regn till och från, men det var uppehåll i Almedalen när Fredrik Reinfeldt höll sitt tal till en stor skara människor.

Det är just människan som Moderaterna har som projekt, sade Sveriges statsminister,nniskan med sin obändiga förmåga att utvecklas av egen kraft. Moderaterna är partibesjälade av idén att det är människan som är utgångspunkten och målet för det de vill se i samhället.

– Ingenting är viktigare än att få människor att leva i frihet, fatta sina egna beslut, något som många av oss tar för givet men som i stora delar av världen är hårt inskränkt.

I september är det val och det är en idé som uppskattas av Reinfeldt, han sade:

– Idén om att vi faktiskt ska fördela och kontrollera makt med hjälp av väljare som kan rösta. Just det att inte ge någon absolut makt, det är absolut en dålig idé, utan kontrollerad makt, avgränsad i tid, är bland det finaste som finns.

Han är stolt över att bo i ett land där man röstar för att man vill att någon ska få göra något, inte för att man vill bli av med människor. Det sistnämnda tycker han illa om, sade han.

Reinfeldt talade också om att det ska vara ordning i ekonomin, ett ämne många tycker är tråkigt och det tog han upp.

– Ja, jag vet det kan kännas; tråkig total fixering av offentliga finanser, arbetslinjen att det alltid ska handla om jobben. Det kunde ha varit värre, jag kunde ha blivit anklagad för det omvända.

Vi har ett underskott i finanserna i Sverige, visserligen inte så stora som andra har, men i alla fall är det ett underskott, erkände Reinfeldt. 

– Vårt val är att nu ska vi bygga upp de reserver som vi behöver när nästa lågkonjunktur och kris kommer. Det är att vara rädd om människor.

En annan hjärtefråga är jobben, och Reinfeldt lovade att se till att fem miljoner människor ska ha ett jobb 2020. Det ska bli 350 000 fler jobb.

– Vi vet vad värdet av ett eget jobb vill säga.