Reinfeldt flyttar till Sagerska
Fredrik och Filippa Reinfeldts familj flyttar in i Sagerska huset. (Foto: AFP/Sven Nackstrand)


Statsminister Fredrik Reinfeldt och hans familj flyttar snart in i statsministerns tjänstebostad, Sagerska huset, mitt i Stockholm.

Flytten från villan i Täby sker något motvilligt, låter statsministern förstå. Men en statsministerfamilj i Sagerska är mer lättbevakad för Säpo, och dessutom är det ett billigare alternativ än att sköta säkerheten runt Täbyvillan.

– I realiteten har jag inget val, säger Fredrik Reinfeldt.

För att livet som trebarnsfamilj ska fungera i det gamla palatset har statsministerns privata våning gjorts mer barnvänlig. Familjen kommer också att få städhjälp och Säpo tar hand om att skjutsa barnen till idrottsträningar, kompisar och olika fritidsaktiviteter.

För dessa kringarrangemang kommer Fredrik Reinfeldt att förmånsbeskattas med 15 000 kronor i månaden.

Även Filippa Reinfeldts tillvaro som nytt landstingsråd i Stockholms län kan kompliceras av flytten, eftersom hon nu måste skriva sig i Stockholms stad. Det innebär att hon inte längre kommer att bo i den valkrets som hon blivit vald och fått sina politiska uppdrag i.

– Jag hoppas att det inte innebär att hon måste avstå sina uppdrag, säger Fredrik Reinfeldt.

Ännu värre, enligt Reinfeldt, vore om flytten skulle leda till att något av barnen måste byta skola. Då spelar det ingen roll att säkerhetsskäl talar för Sagerska.

– I så fall bor vi kvar i Täby, säger Fredrik Reinfeldt.